Drie vragen en antwoorden over het Arco-proces dat vandaag start

woensdag 9 juni 2021 - 09:22
Vandaag start het eerste proces in de Arco-affaire. Waar gaat het precies over en wat kan een uitspraak betekenen voor de 800 000 gedupeerden? De Inspecteur vat het samen in drie vragen en antwoorden.

Arco, hoe zat dat ook alweer?

Voor het echte begin moeten we terug naar de jaren ‘90 en 2000, zegt financieel expert Michaël Van Droogenbroeck. “Voornamelijk klanten van de BACOB-bank zijn toen Arco-coöperant geworden. Te goeder trouw, want ze dachten dat het een veilige investering was met een mooi rendement.”

Maar in 2011 blijkt die investering toch niet zo veilig. “Door de eurocrisis gaat de Dexia failliet. En dan blijkt dat de coöperanten eigenlijk aandeelhouders waren van de bank. Ze zijn al hun spaargeld kwijt.” Er worden nog beloftes gedaan door de politiek dat de mensen hun spaargeld terug zouden krijgen, maar die regeling wordt nietig verklaard en de coöperanten blijven met lege handen achter.

Waar gaat dit proces over?

Vandaag start dus het eerste proces in de Arco-affaire. Deminor vertegenwoordigt 2171 Arco-coöperanten en voert een proces tegen Arco. Meer bepaald tegen voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers, Belfius en de Belgische staat. "We hebben zeven jaar hard gewerkt om tot op dit moment te komen", zegt woordvoerder Erik Bomans.

De hele procedure draait volgens Deminor om misleiding: "Wij vinden dat de Arco-coöperanten misleid zijn bij de aankoop, tijdens de looptijd en toen er ongeldige staatsgaranties werden gegeven na het faillissement van Dexia." Deminor eist dan ook een schadevergoeding.

De Arco-coöperanten zijn misleid en hebben recht op een schadevergoeding.

Erik Bomans, Deminor

Critici vinden dat de Arco-coöperanten geen recht hebben op een schadevergoeding omdat ze zouden geweten hebben dat het om een risicovolle belegging ging. "Dat is absoluut onwaar. We hebben duizenden bewijsstukken die aantonen dat de aandelen verkocht werden als een aanvulling op de spaarrekening. Het geld zou altijd beschermd zijn en dat bleek onwaar." 

Wat als je niet bent aangesloten bij Deminor?

Deminor vertegenwoordigt 2171 Arco-coöperanten. Een kleine minderheid, want in totaal zouden er zo'n 800 000 gedupeerden zijn. Stel dat Deminor de rechtszaak wint en er een schadevergoeding moet worden uitbetaald, geldt dat dan meteen ook voor de andere gedupeerden? "We hopen van wel," zegt Bomans. "We willen naar een vonnis over misleiding. Eens dat er is kunnen we kijken wat er gedaan kan worden voor andere coöperanten in dezelfde situatie. Hopelijk kan het ook een aanleiding zijn om met alle partijen weer rond de tafel te gaan zitten."

Ook financieel expert Michäel Van Droogenbroeck ziet mogelijkheden: "De macht van het getal speelt mee. 798 000 gedupeerden zouden zonder schadevergoeding achterblijven, maar de politiek kan hen moeilijk in de kou laten staan. Dus een vonnis zou zeker ook gevolgen kunnen hebben voor de coöperanten die niet bij Deminor zijn aangesloten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!