Een back-up: belangrijker dan je denkt

dinsdag 2 oktober 2018 - 09:32
Op je computer of gsm staan heel wat belangrijke gegevens. Stel dat je ze allemaal kwijt raakt, dan kan een back-up jouw redding zijn. Alleen moet je die wel regelmatig uitvoeren.

Een back-up is simpelweg een reservekopie van al jouw bestanden: documenten, foto's, filmpjes, contacten, ... Het is heel belangrijk dat je die maakt want door onvoorziene omstandigheden (virus, computercrash,..) kan je alles in één klap verliezen. Via de back-up kan je je gegevens opnieuw ophalen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een back-up te maken. Ik lijst ze even voor je op. 

Apparaten

Externe harde schijf

Het is een fysiek apparaatje dat je via een USB-poort aan je computer hangt. De back-up gebeurt wel niet altijd automatisch, dat hangt af van het type dat je aankoopt.  Doet hij het niet automatisch? Het enige wat je moet doen, is je bestanden kopiëren op deze externe schijf. Het apparaat is helemaal niet duur. Voor zo'n €50 heb je al een schijf van 1000 gigabyte.

Je laat de harde schijf best niet inzitten. Van zodra je gegevens overgeschreven zijn, bewaar je hem beter op een veilige plaats. ls je computer bijvoorbeeld gehackt door een ransomware, een virus dat je gegevens versleutelt en er losgeld voor vraagt, dan zal dat virus ook de gegevens op je harde schijf versleutelen en dan is dus ook je back-up waardeloos 

Bewaar een harde schijf ook nooit in de buurt van een verwarming, een microgolf of op een vochtige plaats

USB-stick

Je kan je bestanden ook eenvoudigweg kopiëren op een USB-stick.

Cloud-toepassingen

Je kan bestanden ook opslaan op het internet, in 'de cloud'. Dat is een netwerk van aaneengesloten computers. Je bestanden worden dus ergens ter wereld op een server bijgehouden. Er zijn heel veel toepassingen, denk maar aan ICloud, Dropbox of Google Drive. De meeste smartphones maken ook automatisch een back-up van je gegevens. 

De meeste toepassingen bieden ook gratis opslagruimte aanDat varieert van 5gb naar 15bg. Van zodra je meer opslagruimte wil, kan het zijn dat je moet bijbetalen. Als je gewoon foto's of bestanden wil opslaan, zal je zeker toekomen met de gratis opslagruimte. Als je video's wil opslaan, koop je best meer ruimte aan.

Hoe veilig is de Cloud?

Die is veilig. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Google en Apple kunnen het zich namelijk niet permitteren om gehackt te worden. Maar aangezien de back-up gelinkt is aan jouw account, is het wel belangrijk om een goed wachtwoord te hebben. 

Mijn aanrader: een cloud-systeem in combinatie met een zeer goed wachtwoord

Loutfi Belghmidi, Technologie expert VRT NWS

"Van een back-up word je zen"

Oktober is de maand van de cybersecurity. Het Centrum voor Cybersecurity van België wil onze digitale gezondheid een boost geven. Zij geven ook heel wat tips en manieren om een back-up te maken. Weet je niet goed welke toepassing het beste bij jou aansluit? Neem dan zeker een kijkje op hun website

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!