Een gin-tonic zonder alcohol. Santé!

maandag 6 augustus 2018 - 06:45
Een lekkere gin-tonic als aperitief daar zegt De Inspecteur, net zoals vele andere Belgen, geen 'nee' tegen. Maar het kan nu ook zonder alcohol! Want het bekende ginmerk Gordon's brengt vanaf deze zomer een alcoholvrije gin-tonic op de markt.

"Met de Gordon's Non-alcoholic hebben we getracht om een alcoholvrij alternatief op de markt te brengen voor de liefhebbers van gin-tonic. Met de typische smaak van onze Gordon's London dry gin en kenmerkende botanicals en dat omdat we er een klein geconcentreerd extract van gebruiken voor deze alcoholvrije versie. We zijn trouwens samen met Groot-Brittannië en Spanje het eerste land waar je deze alcoholvrije gin-tonic kan kopen.", zo klinkt het bij Ine van Gordon's.

Voorlopig kan je hem bij ons enkel nog maar kopen in Delhaize. Er worden twee smaken op de markt gebracht, één met limoen en een tweede met pompelmoes. Ik liet een grote groep proevers de limoenversie testen. Ze vonden deze Gordon's Non-alcoholic zeker lekker, maar een alternatief voor de échte gin-tonic vonden ze wat overroepen. Zij zagen het eerder als een mooie aanvulling, een lekker kruidige tonic, een 'classy' limonade. Verschillende proevers maakten de link met 7Up, al heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat ze de limoenversie voorgeschoteld kregen.

Voedingsdeskundige Annick Verween proefde zelf ook en was toch ook niet geneigd hem een gin-tonic te noemen. Zij sluit haar ook aan bij de groep die het heeft over een verfrissende klassevolle limonade.

En dat mag trouwens ook blijken als je het etiket er bij neemt. Want de 2 ingrediënten die je als eerste op het flesje leest zijn bruiswater en suiker, 2 klontjes suiker per flesje. Ze gebruiken ook limoensmaak, dat staat trouwens netjes op het etiket, en smaakstoffen. Inclusief Gordon's distillaat heet dat dan, ze houden hun typische botanicals dus lekker geheim!

Beetje alcohol

Wat opvalt is dat er toch 0,5 % alcohol in de Gordon's Non-alcoholic zit. Annick Verween: "Dat is omdat het hier eigenlijk om gedealcoholiseerde gin gaat in plaats van om alcholvrije. Ze vertrekken van de oorspronkelijke basiswijn (met alcohol dus) die wordt opgewarmd tot 28 graden en dan gevacumeerd. Tijdens dit proces verdwijnt met de lucht de alcohol uit de wijn en wat overblijft is alcoholvrije wijn. Maar, hoe alcoholvrij is dan dan hé? Er blijft soms toch een heel laag alcoholpercentage over zoals hier. Nadien wordt er dan bruiswater toegevoegd voor de bubbeltjes".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!