Een houtkachel om de prijs van je energiefactuur te drukken? “We zien dat de vraag naar kachels al gestegen is”

woensdag 20 oktober 2021 - 10:00
Alles komt terug! Ook een houtkachel wint weer aan populariteit: voor veel mensen is het een alternatief nu de energieprijzen zo hoog zijn. Maar is dat wel zo? Is het een goed idee om over te schakelen op een houtkachel? Staat er een houdbaarheid op kachels? En hoe zit het met de nieuwe milieunormen? Patrick Van den Bossche van Agoria, de federatie voor technologische industrie, geeft advies bij De Inspecteur.

Vervang je oldtimer

Denk je eraan om deze winter over te schakelen op je houtkachel? Dan is het verstandig om na te gaan hoe oud je toestel al is. Hoe mooi het ook staat in je interieur, een oldtimerkachel – een kachel ouder dan 20 jaar – is geen goed idee, volgens Patrick Van den Bossche van Agoria. Ongeveer 35% van de kachels in ons land zijn ouder dan het jaar 2000. Die kachels stoten tot 13 keer méér fijn stof uit en zijn ook minder energie-efficiënt. “Vergelijk het met je wagen", stelt Patrick. "Als je een auto hebt die ouder is dan 20 jaar, dan denk je allicht ook beter aan vervanging.” Je vernieuwt je oldtimerkachel dus beter door een milieuvriendelijker en energieperformanter model.

Kachels van voor het jaar 2000 zijn echte oldtimers. Die willen we uit de markt.

Patrick Van den Bossche, sectororganisatie Agoria

Kan ik een boete krijgen?

Vanaf januari 2022 gelden er strengere voorwaarden, de zogenaamde Ecodesign-normen. Daarbij wordt gekeken naar zaken als veiligheid, materiaal en uitstoot van een kachel. “Daar zijn we blij mee,” zegt Patrick. “Het zet ons aan om nóg betere toestellen op de markt te brengen. Er werd recent ook een Green Deal ondertekend om de uitstoot van fijn stof te verminderen.” Maar luisteraar Willy maakt zich ongerust. Volgens de leverancier van zijn kachel kan hij een boete krijgen als die kachel niet in orde is volgens de nieuwe regels. Patrick stelt gerust. “Verkopers die kachels met een te hoge uitstoot verkopen kunnen wel een boete krijgen, maar particulieren krijgen geen controle.” 

Boetes voor de consument zijn niet aan de orde, maar je vervangt het best je oldtimerkachel.

Patrick Van den Bossche, sectororganisatie Agoria

Hoe interessant is het?

Maar is stoken met hout nu eigenlijk goedkoper? Je vermijdt natuurlijk de accijnzen op energie, maar de vraag is flink gestegen. "We zien op dit moment dat er meer mensen hout kopen." En de wet van vraag en aanbod zegt dat dan ook de prijs stijgt. Er is niet altijd meer droog hout te vinden, en stoken met nat hout zorgt voor een hogere uitstoot. Patrick waarschuwt ook voor bewerkt hout. “Stoken met bewerkt hout is verboden. Dat is niet alleen slecht voor je kachel, het zorgt - naast fijn stof - ook voor heel wat toxische stoffen in de lucht."

Tips

Gebruik je kachel ook verstandig en laat je daarbij adviseren door je installateur. Is jouw huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd, dan is een kleine kachel eigenlijk al voldoende. Anders loop je het risico dat je woning oververhit geraakt. 

Steek je kachel ook niet te vol en doet het hout branden van boven naar onder, tipt Patrick Van den Bossche nog. "Leg de grote stapel blokken onderaan en de aanmaakblokjes vanboven."

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!