Een huis verkopen: de kosten

dinsdag 18 september 2012 - 08:30
Een huis verkopen: de kosten
Een anonieme luisteraar vroeg of hij moet ingaan op een bod van iemand die de vraagprijs biedt voor zijn huis dat te koop staat? En dat bod was hem per e-mail gedaan, is dat rechtsgeldig?

Een anonieme luisteraar vroeg of hij moet ingaan op een bod van iemand die de vraagprijs biedt voor zijn huis dat te koop staat? En dat bod was hem per e-mail gedaan, is dat rechtsgeldig?

Volgens Dajo Hermans, woordvoerder van het BIV is een vraagprijs een beginpunt om te onderhandelen. Het is aan de verkoper om te kiezen aan wie hij verkoopt. Er kunnen redenen zijn om niet voor de hoogste bieder te gaan, of om niet te verkopen aan wie de vraagprijs biedt.

Als je je huis verkoopt, dan heb je als verkoper kosten die voor jouw rekening zijn, ongeacht of je de verkoop zelf doet, via een notaris, via een immokantoor… .

Je moet betalen voor alle attesten, zegt Anthony Wittesaele van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Dat zijn attesten als onder meer het energieprestatiecertificaat, het bodemattest, opzoekingen bij het kadaster, elektriciteitskeuring, en binnenkort komt daar de watertoets nog bij, voegt Dajo Hermans eraan toe.

Afhankelijk van hoe moeilijk de opzoekingen zijn, of er sprake is van mede-eigendom en dergelijke, kan het bedrag voor die kosten schommelen tussen 500 en 1000 euro.

Daarbij komt ook nog makelaarsloon als je verkoopt via een immokantoor, of via een notaris.

Bij een immokantoor is het makelaarsloon geafficheerd in het kantoor van de makelaar. Volgens Dajo Hermans schommelt het tussen 2% en 6%.

Notaris Wittesaele zegt dat een notaris niet altijd een commissie aanrekent. Soms wel, en dan bedraagt het tussen 0,5% en 2%. Soms rekent hij geen commissie aan omdat de verkoop van het huis deel uitmaakt van een ander dossier als een nalatenschap, een scheiding etcetera, dan wordt een vast bedrag afgesproken. En soms worden enkel de kosten aangerekend die bij de verkoop horen als bijvoorbeeld de publiciteitskosten om het pand te verkopen.

Als de verkoper ‘ja’ zegt op een bod dat per e-mail is binnengekomen, dan is de koop gesloten. Net zoals een bod dat aanvaard wordt per sms. Volgens het Burgerlijk Wetboek ligt de verkoop vast zodra er een akkoord is over de zaak en de prijs. En de wet zegt er niet bij hoe dat akkoord gegeven moet worden. Dus is zelfs een mondelinge aanvaarding geldig, maar natuurlijk moeilijk te bewijzen, zegt financieel journaliste Frida Deceunynck.

Tips voor de koper

Ann en Patrick Indevuyst zoeken samen met hun dochter een woning en komen daarvoor vaak terecht bij makelaarskantoren. “En die zeggen altijd dat je snel moet beslissen, want dat er nog vele kandidaten zijn”. Ann en Patrick vragen zich af hoeveel geloof ze daaraan moeten hechten.

Volgens financieel journaliste Frida Deceunynck zal het wel kloppen dat er vele kandidaten zijn, maar je mag je niet onder druk laten zetten zegt ze.

Ze geeft deze tips aan kandidaat-kopers:

  • ga eerst enkele maanden rondkijken naar wat op de markt te krijgen is voor welke prijs
  • een bod doen is niet vrijblijvend: als de verkoper het aanvaardt, dan is de koop beklonken. Dus biedt niet meer dan je je kan veroorloven. De regel zegt dat je best niet meer dan 1/3 van je inkomen besteedt aan de aflossing van je hypotheek.
  • doe een schriftelijk bod en koppel er een termijn aan vast van bijvoorbeeld een week of enkele dagen. Op die manier draai je de rollen om en zet jij de verkoper onder druk om snel te beslissen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!