Een kitten in huis? Dit zijn je kosten!

maandag 2 augustus 2021 - 09:04
Hoeveel kost het nu eigenlijk om een kat in huis te halen? De Inspecteur trok op onderzoek bij Helga's Poezenhuis Opvang en kwam terug met deze rekening.

Eenmalige kosten voor een kitten

Sinds september 2014 moet elke kat die je koopt, adopteert of (gratis) krijgt, gesteriliseerd of gecastreerd zijn. De kat moet ook een chip hebben die geregistreerd is. Je kan een kitten alleen verkrijgen bij erkende kwekers en asielen. Want elke kat die je in huis hebt, moet gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Dat is om te vermijden dat elke kat een nestje zou hebben en dat er te veel zwerfkatten zouden zijn. 

Ken je iemand die toch (per ongeluk) een nestje kittens heeft en wil je een katje adopteren? Weet dan dat de eigenaar verantwoordelijk is voor die kittens. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat de kittens gesteriliseerd, gecastreerd, gechipt én geregistreerd zijn. Ook als hij of zij ze gratis weg geeft. Maar er zijn dus kosten verbonden aan een kitten! 

Dit zijn de kosten die je kan verwachten:

  • Sterilisatie poes: +/- 120 euro
  • Castratie kater: +/- 60 euro
  • Chip: +/- 50 euro

Let er in de eerste plaats op dat de registratie van die chip correct is: dat jouw gegevens aan die chip verbonden zijn. Als de chip nog de gegevens van de vorige eigenaar bevat, zal het dier niet bij jou terecht komen als het verloren is gelopen. Hoe je dat doet vind je op de website van het departement dierenwelzijn van de Vlaamse overheid

Daarnaast moet een jonge kat ook nog een aantal vaccinaties krijgen tegen verschillende kattenziektes die een paar keer moeten herhaald worden en daarna geregeld moeten vernieuwd worden. De jaarlijkse kost ligt hiervoor rond de 50 euro. Al kan het nog wat variëren van de ene dierenarts tot de andere.

Als je dus een kitten wil adopteren van iemand die per ongeluk een nestje heeft, weet dan dat dat je zo'n 250 euro kan kosten. 

Een kat of kitten uit het asiel of een kattenopvang

De meeste asielen vragen tussen de 100 euro en de 150 euro om een kat te adopteren die gesteriliseerd, gecastreerd, gechipt en gevaccineerd is. Zij werken meestal samen met één of enkele dierenartsen die werken voor een lagere prijs omdat het over veel katten gaat in een asiel.

De jaarlijkse vaste kosten

Eens je poes helemaal gesetteld is in je huis moet je nog rekening houden met enkele vaste kosten:

  • Kattenbakvulling: de prijs hangt af van welke soort je kiest, maar dat hoeft niet erg duur te zijn.
  • Jaarlijkse vaccinatie: +/- 50 euro
  • Ontworming: 4 x per jaar aan 5€ per keer = 20 euro
  • Ontvlooiing: 4 x per jaar aan 5€ per keer = 20 euro
  • Voeding: hangt ook sterk af van welke je kiest, maar een minimum voor een goed voer lijkt toch 200 euro à 300 euro per jaar te zijn.

Reken voor de maandelijkse kosten ongeveer een 42 euro.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!