Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een online rijbewijs kopen, zonder rijexamen af te leggen? Oplichterij!

ma 31 mei - 5:15

De Inspecteur op Radio 2 ontdekt dat er verschillende websites bestaan waar je voor 850 euro een rijbewijs zou kunnen kopen. De websites beloven je voor die prijs een écht en legaal Belgische rijbewijs, zónder rijexamen te doen. Maar kan dat? Of is het pure oplichterij?
chauffeur in auto
© Pixabay

Online een rijbewijs kopen? Kan dat?

Luisteraar Sven Van Bruggen stuurt een bezorgde mail naar De Inspecteur op Radio 2. "Blijkbaar bestaan er websites waar je voor 850 euro een rijbewijs zou kunnen kopen. Volgens die websites krijg je een echt en legaal rijbewijs." 

Dat kost minder geld dan een rijopleiding via een rijschool en je hoeft geen examen te doen. De luisteraar maakt zich zorgen. "Wat als iemand met zo’n rijbewijs rondrijdt en een ongeval veroorzaakt? Of is het je reinste oplichterij en krijg je dat zogenoemde rijbewijs nooit in handen?" 

Pure oplichterij

Die advertenties voor online rijbewijzen zijn pure oplichterij. Lien Meurisse van de Federale Overheidsdienst Economie is formeel. "Je kan natuurlijk geen echt rijbewijs online kopen. De Economische inspectie kent deze praktijken, het is dan ook een duidelijke vorm van oplichting." Als je betaalt voor dat zogezegde rijbewijs, ben je gegarandeerd je geld kwijt. 

"We hebben in het verleden werden al enkele van die websites ontoegankelijk gemaakt", vertelt Meurisse. "Maar het zijn heel vaak .com websites die vanuit het buitenland gehost worden. Daar kunnen wij niet veel tegen doen. Wat we wel proberen te doen, is Google vragen om deze websites offline te halen." Dan nog blijft het dweilen met de kraan open. "We blijven hoe dan ook afhankelijk van buitenlandse partners.   

Een website die eindigt op .be kan de economische inspectie wél blokkeren. Na de melding van de Inspecteur is dat ook gebeurd, zo laat Meurisse weten. "We hebben ondertussen de website Belgierijbewijs.be laten blokkeren, net als twee Franstalige kopieën."  

We hebben ondertussen de website 'Belgierijbewijs.be' laten blokkeren, net alstwee Franstalige kopieën.

— Lien Meurisse van de FOD Economie

Gevaarlijk om op die websites te klikken

Het kan ook gevaarlijk zijn om die websites die rijbewijzen verkopen te bezoeken. Je kan het slachtoffer worden van phishing. "Het is altijd mogelijk dat je een virus binnenkrijgt als je op een link van een verdachte website klikt. Het is natuurlijk niet zo dat ze je bankrekening op die manier meteen kunnen leeghalen, daarvoor moet je eerst zelf persoonlijke gegevens ingeven (zoals je pincode ofzo). Dat mag je uiteraard nooit doen." Maar ook persoonlijke gegevens delen, kan gevaarlijk zijn. Hoe meer oplichters over je weten, hoe groter de kans is dat ze je in de val kunnen lokken.

Laat je niet vangen

Het valt op dat die websites er best professioneel uitzien en dat er correct Nederlands gebruikt wordt. Luisteraar Sven stuurt zelfs een mail naar één van die sites en jawel: hij krijgt een antwoord terug in keurig Nederlands. "De tijd dat een website vol taalfouten succes heeft, is al lang verleden tijd", zo waarschuwt Meurisse. "De oplichters evolueren ook mee en gebruiken correct Nederlands, waardoor je nog meer misleid wordt."  

De FOD Economie geeft nog een aantal tips om niet in de val te trappen:  

  • Zie je aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, dan zijn ze dat vaak ook. Geloof er niet in.
  • Pas op met kortingen die je nergens anders terugvindt.
  • Goederen die niet verkocht worden, moet je ook niet kopen. Een rijbewijs bijvoorbeeld kan je nergens kopen. 
  • Koop niet zomaar in de eerste webshop die je in je zoekresultaten ziet. 
  • Check de reputatie van de webshop. Kan je de identiteit van de verkoper achterhalen, staat er een correct telefoonnummer en emailadres en kan je de verkoopsvoorwaarden terugvinden?
  • Deel nooit je persoonsgegevens of de code van je bankkaart

Meer info vind je op de website trap niet in de val  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet