Een refurbished laptop is soms beter dan een nieuwe

donderdag 5 maart 2020 - 13:46
Refurbished -of gerestaureerde- smartphones kennen we al langer, maar wist je dat je ook een opgefriste tweedehands laptop kan kopen voor een zacht prijsje?

Refurbished laptop: niet voor iedereen de goeie oplossing

Veel hangt af van hoe je je laptop gebruikt en wat je ermee wil doen. Als je een laptop zoek om intensief foto's te verwerken en video's te monteren of intensief te gamen, ben je beter af met een nieuw exemplaar. Maar als je een laptop zoekt waarop je wat tekstverwerking doet, mails stuurt, dingen opzoekt op interent, dan is een refurbished laptop misschien wel iets voor jou. 

Als je kijkt naar laptops in de prijscategorie tot zo'n €500, dan kom je automatisch uit bij de iets lichtere modellen die vooral geschikt zijn voor eenvoudige processen om "de gewone dingen" op te doen. In die prijscategorie heb je nieuwe toestellen maar je kan ook refurbished laptops vinden die vaak meer kunnen dan die nieuwe exemplaren. Ze hebben meer gigabytes en ram en andere moeilijke woorden onder de motorkap zitten. 

Waar moet ik op letten? 

 • Doe je huiswerk. Kijk hoeveel voordeel je werkelijk doet bij het aankopen van een refurbished laptop. Vaak wordt de refurbished prijs vergeleken met wat een nieuw exemplaar in nieuwstaat kostte. Maar dat is geen eerlijke vergelijking. Vaak is de nieuwprijs van zo'n toestel intussen ook al flink gezakt. Let dus op dat je niet méér betaald voor je refurbished laptop dan voor een nieuw exemplaar. 
   
 • Koop geen antiek. Refurbished laptops die 5 jaar of ouder zijn, zijn geen goed idee. Die zijn te oud om nog mee te kunnen. 
   
 • Hoeveel garantie krijg je? Wettelijk moet je één jaar garantie krijgen op een refurbished toestel. Maar er zijn veel aanbieders die 2 jaar geven als commerciële geste. 
   
 • Kijk goed naar de staat van het product. Vaak komen refurbished laptops van bedrijven waar de toestellen al na een paar jaar worden afgeschreven. Ze zijn niet oud maar misschien zijn ze wel intensief gebruikt. En misschien hebben ze ook duidelijke gebruikssporen. De regel is dat je minder betaalt voor een product waarvan je duidelijk kan zien dat het al gebruikt is. 
   
 • Hoor eens rond naar ervaringen met de aanbieder. Zijn er in je omgeving of online veel mensen te vinden die niet tevreden zijn van een aanbieder van refurbished toestellen? Dan zoek je beter een andere verkoper. 

Na aankoop

 • Denk eraan: als je iets online koopt, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Je kan de laptop dus uitgebreid testen en als je niet tevreden bent, kan je het toestel alsnog terugsturen. Het toestel moet dan wel in dezelfde staat verkeren. 
   
 • Check de batterij. De batterij is één van de onderdelen die het het snelst kapot gaan. Controleer zeker of die nog goed werkt. Je kan dat doen met software die de staat van je batterij uitleest. Zoals bijvoorbeeld BatteryCare.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!