Een worm in je vis?

woensdag 30 juni 2021 - 07:54
worm
Luisteraar Lutgart
Wat moet je doen als je een worm in je vis vindt? Luisteraar Lutgart vond onlangs een klein wriemelend beestje bij haar voorverpakte witte vis. De Inspecteur zocht uit of dat beestje schadelijk is voor de gezondheid.

Het beestje dat Lutgart bij haar witte vis vond, is geen wormpje, maar een kleine parasiet. Volgens visboer Charles Vinck is de parasiet volledig onschadelijk. Het komt enkel en alleen voor bij witte vis en ook alleen maar bij de beste vissoorten.

Een parasiet

De parasiet is eigenlijk gewoon een zeer klein visje dat zich verstopt in witte vis. In de meeste gevallen wordt de parasiet uit de vis gefilterd voor ze in de winkels komen. Maar, soms kan het eens gebeuren dat het zo goed verstopt zit, bijvoorbeeld achter de graat van de vis, dat controleurs de parasiet niet zien zitten.

Het parasietje dat Lutgart vond bij haar witte vis, is niet dezelfde parasiet als de soort die in haring zit. Haring wordt om deze reden diepgevroren voor ze naar de winkels gaan, op die manier zijn de haringwormpjes zeker dood. De wormpjes die je heel soms bij witte vis zoals kabeljauw vindt zijn onschuldig. 

Bereiding

Op voorverpakte vis staat steeds vermeld hoe je de vis moet klaarmaken. Wanneer je toch zo’n parasiet vindt bij je vis, dan kan je dat kleine ding gewoon verwijderen met een mespuntje. Wil je toch geen enkel risico nemen? Bereid de vis dan zoals het op de verpakking staat, als je de vis goed bakt, zal je jouw gezondheid nooit in gevaar brengen.

Sushi

Als je graag sushi eet, moet je je in ieder geval geen zorgen maken! Sushimeesters snijden de vis zo fijn, dat geen enkel klein beestje aan hun oog ontsnapt. Daar gebeurt als het ware een driedubbele controle.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!