Eigenaars van zonnepanelen reageren op het verdwijnen van de terugdraaiende teller: "Ik haal mijn zonnepanelen er gewoon weer af"

vrijdag 15 januari 2021 - 08:19
Veel eigenaars van zonnepanelen reageren boos op het nieuws dat het voordeel van de terugdraaiende teller verdwijnt. Ze voelen zich bedrogen door de Vlaamse regering en zitten met veel vragen.

Veel luisteraars installeerden de afgelopen jaren zonnepanelen om nog te kunnen genieten van de terugdraaiende teller. Dat betekent dat je teller terugdraait als je meer energie produceert dan verbruikt. En dat is financieel erg interessant. Maar dat voordeel verdwijnt nu. Het Grondwettelijk Hof heeft de beslissing van de Vlaamse regering te niet gedaan. Dus die eigenaars van zonnepanelen kunnen niet meer van dat voordeel genieten. En ze hebben ook geen recht op de premie die vanaf 2021 wordt uitgereikt aan mensen die zonnepanelen installeren.

Mijn installatie is sinds november 2020 gekeurd. Dus nu hebben we geen terugkerende teller? En ook geen premie?

Ken Gijssels

Begin vorig jaar negen zonnepanelen gelegd met de belofte voor 15 jaar een terugdraaiende teller. Op de toelichting via de groepsaankoop werden wij op de hoogte gesteld dat er een gerechtelijke procedure lopende was, maar we moesten ons geen zorgen maken

Jaak Olders

Mijn installatie is van december 2020. Als alleenstaande mama, die dacht toch nog een goede toekomstgerichte investering te doen, is dit een dikke streep door de rekening

Liesbeth Swinnen

We investeerden ons spaargeld in zonnepanelen in plaats van in nieuwe ramen. Achteraf bekeken hadden we beter nieuwe ramen gestoken

Ellen Vanassche

Veel mensen vinden het ook niet realistisch dat ze stroom moeten verbruiken op het moment dat ze de stroom opwekken. Op het moment dat de zon schijnt, dus. Dat is meestal overdag, wanneer veel mensen niet thuis zijn. 

Wie laat zijn droogkast draaien terwijl hij niet thuis is? Dat wordt sterk afgeraden door de brandweer

Stefaan De Rijcke

Wij hebben bij de bouw van ons huis gekozen voor een warmtepomp en zonnepanelen. Betaalbaar met de terugdraaiende teller, maar nu zal het ons 500 euro per maand kosten. Een thuisbatterij installeren is geen optie. Wat nu?

Nele Ameloot

Sommige luisteraars overwegen zelfs juridische stappen. Ze voelen zich bedrogen. 

Kunnen alle gedupeerde burgers de overheid aanklagen voor het schenden van het vertrouwen. Zo veel gezinnen zijn de dupe. Dat kan toch niet?

Eveline Lenaerts

Ik voel me zwaar bedrogen. De gemeente schreef ons een brief om in zonnepanelen te investeren. We kregen de garantie dat we de terugdraaiende teller gingen behouden. Is het een idee om samen met de gedupeerden een klacht in te dienen?

Rebecca Van der Jeugd

Maar mensen zonder zonnepanelen zijn bezorgd dat zij nu misschien moeten opdraaien voor deze uitspraak van het Grondwettelijk Hof. 

Benieuwd naar de compensatie waar de Vlaamse regering nu werk van wil maken. Je kan mensen die geen zonnepanelen hebben niet laten opdraaien voor de compensatie van zogenaamde gedupeerden

Marc Davids

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!