Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Energieprijzen vergelijken. Waarom verschillen de resultaten?

wo 16 mrt. - 9:00

Niet elke vergelijkingswebsite geeft dezelfde goedkope energieleverancier. Hoe komt dat?
Het is je misschien ook al overkomen: je vergelijkt energieprijzen op de website van de Vreg, Testaankoop en mijnenergie.be. En wat blijkt: het resultaat is drie keer verschillend. Elk platform stelt een andere, goedkoopste leverancier voor. Hoe komt dat?

Energieprijs voorspellen is moeilijk

Dirk Van Evercooren, de woordvoerder van de VREG, geeft toe dat die verschillen voor consumenten verontrustend kunnen zijn. Maar het is ook niet eenvoudig om energieprijzen te vergelijken. De energiemarkt is variabel, dat wil zeggen dat de prijs kan veranderen tijdens de duur van je contract. Die online tests zijn dat niet, daar krijg je een voorspelling voor het komende jaar.
De parameters die de prijszetting bepalen, zijn wel voor elke website hetzelfde. In theorie zou elke vergelijking dus hetzelfde resultaat moeten geven maar sommige websites houden rekening met extra factoren.

Korting speelt soms mee

De V-test van de VREG houdt geen rekening met kortingen. Het is een bewuste keuze: “In het verleden merkten we soms dat we leveranciers die korting gaven achterna moesten hollen. Bovendien was het niet altijd zeker dat de klant de kortingen ook effectief kreeg.”
De V-test is daarom een absolute basisvergelijking die geen rekening houdt met extra factoren. Vergelijkbaarheid van de prijs is het belangrijkste, niet de voorspelbaarheid. Andere vergelijkingswebsites zoals Testaankoop (http://vtest.vreg.be/) en mijnenergie.be (http://www.mijnenergie.be/) houden wel rekening met eventuele kortingen.
De verrekening van groenestroomcertificaten kan ook een verschil maken. Leveranciers moeten een bepaald quotum aan certificaten doorrekenen maar het is vaak moeilijk om in te schatten hoeveel het er zullen zijn. De VREG heeft er een eigen methode voor ontwikkeld, de berekening van de anderen komt er niet noodzakelijk mee overeen.
Ook het tijdstip van de vergelijking, kan de uitkomst bepalen. Testaankoop kan bij het begin van de maand nog niet voorspellen, mijnenergie.be kan dat wel. Vergelijk daarom pas vanaf de 5e dag van de maand de prijzen. Dan heeft elke website voldoende informatie.

Conclusie

Algemeen kan je stellen dat je best kan beginnen met de vergelijkende test van de VREG. Kies op basis daarvan twee of drie producten die jou interesseren en vergelijk die opties met andere websites.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet