Enkel dringende herstellingen aan fietsen en auto’s, maar ook bandenwissels zijn weer mogelijk

woensdag 22 april 2020 - 15:08
Garages, bandenwerkplaatsen en voorruitreparateurs kunnen alleen op afspraak en mits inachtneming van de coronamaatregelen openblijven voor dringende reparaties. Vanaf woensdag 22 april vallen ook bandenwissels onder de lijst van dringende herstellingen.

Alleen dringende reparaties

Als je autopech hebt of er is een defect aan je fiets, dan is het niet zeker dat de schade snel hersteld kan worden. Garagehouders en fietsenmakers mogen enkel dringende herstellingen uitvoeren. 

De overheid maakte categorieën voor welke mensen herstellingen noodzakelijk zijn. "Voor zorgverleners, mantelzorgers of mensen die hun auto of fiets nodig hebben om te gaan werken, blijven autogarages en fietsenmakers open." Dat vertelt Filip Rylant van Traxio, de federatie van de autosector en de aanverwante sectoren. 

Voor mensen die niet in die categorie vallen, zijn herstellingen niet toegestaan.  

Bandenwissels zijn ook toegestaan

Sinds woensdag 22 april staat een bandenwissel ook omschreven als een dringende reparatie. Dat staat in de FAQ van het crisiscentrum. 

"Garages, bandenwerkplaatsen en voorruitreparateurs kunnen alleen op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. openblijven voor dringende reparaties; dit zijn reparaties noodzakelijk om de veiligheid van het voertuig te garanderen (remmen herstellen, lichten herstellen, vervangen winterbanden door zomerbanden,…). Dezelfde maatregelen zijn ook van toepassing voor fietsherstellers."

VAB laat alvast weten dat ze tevreden zijn dat ook bandenwissels gezien worden als een dringende herstelling. "Momenteel blijkt uit de cijfers van VAB-banden dat 95% van de wissels naar zomerbanden nog moet worden uitgevoerd. Het vervangen van winterbanden door zomerbanden is belangrijk voor de veiligheid van de wagen. De remweg van winterbanden is langer dan die van zomerbanden bij temperaturen boven de 7°C en winterbanden slijten sneller bij warm weer. Bovendien lopen we het risico dat veel bestuurders met winterbanden blijven rondrijden tot in het najaar als er nu niet kan gewisseld worden", aldus Joni Junes van VAB.

De bandenwissel zal bij alle garagehouders op een veilige manier moeten verlopen. VAB neemt alvast een aantal maatregelen. "De klant wordt gevraagd om de wagen zelf de werkplaats in te rijden tot op de brug, zodat onze monteurs niet in contact moeten komen met het interieur van de wagen. Als de klant zich niet geroepen voelt om zelf op en van de hefbrug te rijden, wordt hen gevraagd enkel de contactsleutel te bezorgen aan de receptionist. In dat geval zal de medewerker van de bandencentrale ook zowel bij aanvang als op het einde de wagen ontsmetten. Uiteraard wordt er aan de klanten ook gevraagd om zoveel mogelijk buiten te wachten."

Laat je auto niet de hele tijd stilstaan

Er staan nu heel veel auto's wekenlang stil. We moeten in ons kot blijven en we mogen enkel buitenkomen voor essentiële verplaatsingen. Maar Traxio, de federatie van de autosector, raadt automobilisten wel aan om op tijd en stond te controleren of je auto nog start. 

Activeer je lichten en laat de motor even draaien. Een normaal goed geladen batterij kan er wel enkele weken tegen maar het kan geen kwaad om af en toe te controleren of de auto nog start. 

Filip Rylant, woordvoerder Traxio

Carwashes blijven gesloten 

Naar een carwash rijden om je auto te wassen, is geen essentiële verplaatsing. Daarom is het logisch dat alle carwashes, zelfs de volledige geautomatiseerde carwashes, gesloten blijven.

Heb je zin om je auto zelf te wassen, voor je deur? Kijk dan zeker even het gemeentereglement na. In sommige steden of gemeentes is het verboden je auto te wassen op de openbare weg.

Zorgverleners kunnen tijdelijk gratis een auto lenen

Misschien ook handig om te weten.

Staat je auto in de garage voor een dringende herstelling? Dan kan je als zorgverlener of als medewerker in een andere essentiële sector een vervangwagen krijgen. Er zijn volgens Filip Rylant van Taxio verschillende acties binnen de autosector. Zo kan je garage, pechverhelping of autoverhuurder je een vervangauto geven.

Meer info over de coronamaatregelen in de autosector kan je vinden op de website van Traxio. Daar vind je ook een lijst met veelgestelde vragen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!