Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Er bestaat een verzekering tegen online fraude zoals phishing en hacking

di 8 feb. - 9:55

Tijdens de coronacrisis zijn er opvallend meer meldingen van phishing en andere online fraude. Fraudeurs beseffen dat we meer zorgen aan ons hoofd hebben en maken daar misbruik van. Maar wist je dat je je nu ook kan verzekeren tegen cyberfraude?

Verzekeringen die cyberfraude dekken, zijn een recent gegeven. "We leven hoe langer hoe meer in een online maatschappij en daar wil de sector natuurlijk op inspelen door de nodige bescherming te bieden aan de consument. Het gaat dan niet alleen over phishing. Alle vormen van cyberfraude vallen onder deze verzekering." Dat vertelt Wauthier Robyns van Assuralia, de koepel van de verzekeraars. 

"Axa en Baloise hebben zo'n verzekering bijvoorbeeld in hun pakket en ook KBC biedt zo'n product aan voor haar eigen KBC-bankrekeningen. Ook Belfius heeft een 'Digi Cover'. Het is dus niet zo dat iedere verzekeraar het al in z'n aanbod heeft."

3 bouwstenen

Wat de cyberverzekering precies inhoudt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Maar meestal bestaat zo'n cyberverzekeringen uit 3 bouwstenen.

  • Een eerste bouwsteen is technische bijstand bij cyberproblemen. De verzekeraars werken samen met IT'ers die je bijvoorbeeld kunnen helpen als je computer vastloopt door hacking. Het is een effectieve hulp bij computer- en cyberproblemen. Je kan het vergelijken met de praktische hulp die je bijvoorbeeld krijgt via je reisverzekering als je in nood bent. 

  • Ten tweede is er rechtsbijstand. Als je een klacht indient of een gerechtelijke procedure start door cyberpesten of een ander probleem met je online gebruik en daar zijn kosten aan verbonden, dan kan je een beroep doen op je cyberverzekering voor bijstand.

  • De derde bouwsteen is een effectieve vergoeding voor bedragen die bij misbruik zijn verloren gegaan. Let wel op want zo'n verzekering bevat geen onbegrensde vergoeding. Zoals het ook bij een ongevallenverzekering het geval is, wordt de schadevergoeding beperkt tot een maximumbedrag. In het geval van cyberverzekeringen ligt de limiet vaak op 10.000 euro. Er zijn ook verzekeringen die enkel terugbetalen wanneer de phishers zich binnen de Europese Unie bevinden.

Roekeloos gedrag

De cyberverzekering dekt zaken waar je zelf geen schuld aan hebt. Natuurlijk is een snelle en domme klik op een frauduleus bericht sneller gebeurd dan je denkt. Wauthier Robyns benadrukt dat dat niet betekent dat je na zo'n onoplettende klik niet gedekt bent. "Het zou me verbazen dat verzekeraars niet tussenkomen bij roekeloos gedrag of zo'n domme ondoordachte muisklik. Als dat wél zo is, en verzekeraars willen klanten in zo'n geval niet vergoeden, dan moet dat duidelijk vermeld staan als uitsluiting in de algemene voorwaarden. Ga die, net zoals bij andere verzekeringen die je afsluit, dus zeker goed na vooraleer je het contract tekent."

Prijs

De prijs die je voor zo'n verzekering betaalt, hangt uiteraard af van de inhoud van de verzekering en de mogelijke opties die jij al dan niet toevoegt. Zoals altijd geldt de regel: hoe breder en vollediger het pakket, hoe hoger de prijs. Een rondvraag maakt alleszins duidelijk dat je bij geen enkele verzekeraar meer dan 110 euro per jaar betaalt voor een cyberverzekering.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet