Er zijn massaal veel Black Friday acties: Test Aankoop ontmaskert de slechte deals

donderdag 18 november 2021 - 08:28
Op 26 november is het alweer Black Friday. De koopjesdag die overgewaaid is uit Amerika, is hier intussen ook overal aanwezig. Winkelketens pakken uit met massa's promoties. Maar let op want niet alle aanbiedingen zijn interessant. Test Aankoop lanceert daarom 'Rate My Deal'. De organisatie stelt de website voor bij De Inspecteur op radio 2. "Je ziet direct of een deal interessant is of niet."

Black Friday is de eerste vrijdag na Thanksgiving. Het is een dag waarop Amerikanen massaal de brug maken en waarop ze tijd hebben om te gaan shoppen. Met het eindejaar in het vooruitzicht is het een goed moment om de eerste cadeautjes te kopen. Doorheen de jaren is de dag uitgegroeid tot een belangrijke koopjesdag. De naam 'Black Friday' verwijst trouwens naar de drukte in de winkelstraten, die zien dan zwart van het volk. 

Hoewel wij geen Thanksgiving vieren, is de koopjesdag wel tot bij ons overgewaaid. We kunnen dus ook profiteren van de aanbiedingen. Maar let op: niet alle promoties zijn interessant. De Inspecteur waarschuwde in het verleden al voor valse kortingen. Maar ook Test Aankoop wil consumenten bewust maken van het feit dat niet elke deal een goede deal is. 

Rate My Deal? Deal!

Om snel te controleren of een deal interessant is, lanceert Test Aankoop 'Rate My Deal'. Simon November van Test Aankoop legt uit wat het is. "Producten testen en vergelijken is onze core business. We houden ons daar het hele jaar mee bezig. Speciaal voor Black Friday hebben we 1950 producten, verspreid over 16 productcategorieën, scherper onder de loep genomen. Dat gaat van smartphones, over televisies tot microgolfovens." 

Op 'Rate My Deal' zie je hoeveel een product nu kost maar je ziet ook de prijs van de voorbije maanden. "Het is maar de vraag of een korting naar aanleiding van Black Friday echt interessant is", zo verduidelijkt November. "Winkelketens trekken de prijzen soms op in de periode voordat er een korting te krijgen is. Dan wordt het product eerst duurder en speciaal voor de actiedag wordt het opnieuw goedkoper. Dan lijkt het alsof je een goeie deal doet maar dat klopt dus niet." 

Groen is deal, rood is no deal

Op de gratis webpagina van ‘Rate My Deal’ zie je in één oogopslag of een product duur is of niet. De goede deals zijn groen gekleurde, de slechte deals rood.

Maar er is meer dan de prijs alleen. "Een product krijgt bij ons alleen een groene kleur als de prijs voor Black Friday láger ligt dan tijdens de rest van het jaar en als het product een goede kwaliteitsbeoordeling krijgt in onze test. Het heeft volgens ons geen zin om een goedkoop product te kopen dat van slechte kwaliteit is", zo stelt November. "Het product moet minstens een score krijgen van 60 of 65 op 100 om een groen label te krijgen."

Een groene deal is een product met een goede prijs én een goede kwaliteitsbeoordeling

Simon November, Test Aankoop

Wat is een goede aanbieding? 4 belangrijke tips!

Een kleine 2000 producten heeft Test Aankoop voor jou dus al onderzocht. Uiteraard zijn dat niet alle producten die nu in promotie staan. Wil je zelf nagaan of iets een goede deal is, bekijk dan zeker deze tips. 

 1. Kijk niet naar de prijs, maar wel naar de besparing: Laat je niet verleiden door hoge kortingen, maar kijk hoe duur of goedkoop iets écht is. 
   
 2. Let ook op voor de zogenaamde "Fake Deals": Dat zijn producten die zogezegd met korting worden verkocht. Bijvoorbeeld: een televisie wordt altijd voor 400 euro verkocht maar de periode voor Black Friday kost die plots 450 euro. 'Speciaal voor Black Friday' kost die dan opnieuw 400 euro. Dat aanbod lijkt interessant maar is het dus niet. 
   
 3. Laat je niet leiden door reviews: Een aanbieding krijgt 5 sterren op de webshop, dus het product moet wel goed zijn? Niet zo snel. Misschien werd het slechts beoordeeld door één persoon, of zitten er een pak valse beoordelingen tussen.
   
 4. Check de voorwaarden: Kijk altijd het totale kostenplaatje na, zoals de verzendkosten, en check onder meer de algemene verkoops-, retour- en garantievoorwaarden. Sommige webshops zoals Bol.com, Fnac of Zalando, zijn een mix van een eigen webshop en een verkoopplatform. Als je iets koopt dat eigenlijk van een externe verkoper komt, moet je zowel rekening houden met de algemene voorwaarden van dat verkoopplatform, als met de algemene voorwaarden van de verkoper zelf.
   

Nog meer tips? Op de website van Test Aankoop staan er in totaal 10 tips voor een goeie Black Friday deal.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!