Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Erfrecht aangepast aan nieuwe samenlevingsvormen

wo 29 nov. - 7:04

Op 1 september 2018 verandert ons huidige erfrecht. Geen dag te vroeg want het dateert nog uit de tijd van Napoleon. Het was dus niet aangepast aan onze huidige samenlevingsvormen, of aan nieuw samengestelde gezinnen.

Mensen leven vandaag op een andere manier samen dan vroeger. Veel gescheiden mensen vinden een nieuwe partner om mee samen te leven en komen in een gezinssituatie terecht met niet enkel hun eigen kinderen, maar ook met stiefkinderen. Stiefkinderen waarmee vaak een emotionele band ontstaat en die je bij je dood ook graag wat wil meegeven van je nalatenschap. Tot op vandaag waren de mogelijkheden hiervoor beperkt. Ten tijde van Napoleon werd er helemaal niet gesproken over dergelijke gezinssituaties. Het nieuwe erfrecht schenkt je die vrijheid wel.

Erfovereenkomst

Het vrije gedeelte uit je nalatenschap (het deel dat niet verplicht naar je kinderen moet gaan en dat vanaf 1 september 2018 voor iedereen 50% zal zijn) kan je door middel van een testament nalaten aan de mensen die je zelf kiest. In je testament kan je je wensen netjes laten noteren en die wensen kan je nadien nog altijd aanpassen. Over zo'n testament beslis je zelf, en blijft in de nieuwe regelgeving ook bestaan.

Maar vanaf 1 september 2018 kan je ook kiezen voor een erfovereenkomst. Bij zo'n overeenkomst laat je bij de notaris samen met alle betrokkenen neerschrijven wat er met je erfenis moet gebeuren. Heel belangrijk is dat hierbij iedereen zijn goedkeuring moet geven. Je doet het bij leven maar het geeft je een enorm vrijheid met je nalatenschap als iedereen akkoord gaat. Het kan nadien ook niet meer gewijzigd worden door één van de betrokkenen.

Carina Van Cauter, Kamerlid voor Open VLD, ligt mee aan de basis van het nieuwe erfrecht en ziet heel wat voordelen in zo'n overeenkomst voor nieuw samengestelde gezinnen. "Stel je bent een nieuw samengesteld gezin waar beide ouders 2 kinderen hebben uit een vorig huwelijk. Je wil zowel je eigen als je stiefkinderen hetzelfde nalaten, 25% voor ieder kind. Op deze manier lukt dat perfect als iedereen akkoord gaat met dit voorstel, en dat was vroeger anders. Als je bijvoorbeeld samen een testament opstelde kon de langstlevende partner dat na jouw dood nog altijd wijzigen en zo jouw kinderen benadelen. Want je bent niet verplicht om je stiefkinderen een gedeelte na te laten en zo kon de langstlevende hen dus eigenlijk onterven. Dat kan bij zo'n erfovereenkomst dus niet!"

Afrekenen

Als de langstlevende partner samen erft met niet-gemeenschappelijke kinderen kan je in de nieuwe wet de notaris vragen om 'af te rekenen'. Carina Van Cauter: "Het is een situatie die heel vaak voor conflicten zorgt. Als de stiefmama langer leeft dan de eigenlijk papa kunnen er wel eens ruzies ontstaan tussen de stiefkinderen en de stiefmama, ook hebben we oplossingen proberen vinden in de nieuwe wet."

Zo kan je bij het overlijden van de eerste partner aan de notaris vragen om 'af te rekenen' wat wil zeggen dat die het vruchtgebruik gaat omzetten in waarde. De langstlevende en de kinderen gaan zo meteen te weten komen wat hun erfdeel is en gaan dat ook meteen kunnen opeisen. "De wet geeft je ook hier meer vrijheid en meer rechtszekerheid, want je hebt meteen recht op jouw deel. Dit kan heel wat conflicten vermijden, ook daar wilden we een antwoord op bieden", zegt Van Cauter.

Meer info?

Klop dan zeker eens aan bij een deskundige die je kan informeren over alle mogelijkheden van het nieuwe erfrecht, dat kan een notaris zijn maar ook een advocaat. Ook de overheid zal de komende maanden voor de nodige info zorgen hierover. En, heel belangrijk om weten: als je al regelingen hebt getroffen in het verleden hou je die best even tegen het licht. De nieuwe wetgeving geeft je misschien nieuwe mogelijkheden die beter passen bij je wensen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet