Essent moet reclame voor thuisbatterijen stopzetten, eist minister Zuhal Demir: “Totaal misleidend”

donderdag 29 april 2021 - 14:45
zonnepanelen op dak
Volgens Essent is de terugverdientijd van een thuisbatterij 3 tot 5 jaar. Volgens minister Zuhal Demir is dat misleidend: “De terugverdientijden die ze op hun website voorspiegelen missen elke realiteitszin. Momenteel varieert de gemiddelde terugverdientijd afhankelijk van de situatie tussen de 10 à 14 jaar.” Daarom eist ze dat Essent deze foute informatie offline haalt. De minister lanceert een nieuwe batterijsimulator waar je zelf kunt berekenen wat jouw terugverdientijd is.

Nu de terugdraaiende teller niet meer mogelijk is, zoeken eigenaars van zonnepanelen naar andere manieren om de stroom die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Een thuisbatterij heeft een capaciteit van zo'n 5 tot 15 kWh. Een gemiddeld gezin verbruikt minder dan 10 kWh per dag.

"Foute informatie"

Energiebedrijven spelen erg in op de stijgende vraag naar thuisbatterijen. Ze maken sinds enkele maanden dan ook veel reclame voor zo'n thuisbatterij. Energieleverancier Essent adverteert op haar website dat je de aanschaf van een thuisbatterij op 3 tot 5 jaar terugverdient.

Misleidende reclame volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. "Die foute informatie moet offline gehaald worden. Het heeft geen zin om Vlamingen voor te liegen. De consument heeft recht op correcte informatie. Ik roep de hele sector op om objectieve, correctie informatie te geven aan elke consument.”  

 

Ik raad toekomstige investeerders aan zeer kritisch de offertes te bekijken.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie

De minister wil consumenten waarschuwen voor te aantrekkelijke aanbiedingen: “Momenteel varieert de gemiddelde terugverdientijd afhankelijk van de situatie tussen de 10 à 14 jaar. Ik raad toekomstige investeerders aan zeer kritisch de offertes te bekijken. Sommige installateurs durven onrealistische rendementsverwachtingen voor zonnepaneelinstallaties en batterijen naar voor te schuiven."

Niet tevreden?  Geld terug 

Heb je een thuisbatterij gekocht op basis van misleidende informatie van Essent?  De minister wijst erop dat je contact kunt opnemen met de FOD Financiën: “Misleidende verkoopsargumenten zijn volgens het Wetboek Economisch Recht en het Europees consumentenrecht immers grond om een aankoop te annuleren en het aankoopbedrag terug te krijgen.” 

Nieuwe simulator 

Wie overweegt een thuisbatterij te installeren, kan nu een beroep doen op een nieuwe batterijsimulator. Want een thuisbatterij is duur en dus moeten consumenten zich goed vooraf informeren over de terugverdientijd die van toepassing is op hun installatie en gezinssituatie. Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA) staat vanaf vandaag een batterijsimulator

Dankzij onze simulator garanderen we alvast een objectieve bron van informatie en hulpmiddel voor talloze zonnepaneeleigenaars

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie

Zo kan je beslissen of een thuisbatterij rendabel is in jouw geval, zegt minister Zuhal Demir: “Dankzij onze simulator garanderen we alvast een objectieve bron van informatie en hulpmiddel voor talloze zonnepaneeleigenaars” 

Een thuisbatterij is een grote investering, maar je kan een beroep doen op de Vlaamse batterijpremie. Hier vind je meer info over de Vlaamse batterijpremie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!