Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Facturen van de vorige bewoner in de bus? Opletten!

wo 12 dec. - 10:26

Kijk uit als je facturen vindt in je brievenbus die voor de vorige bewoner bedoeld zijn, zeker als er ook aanmaningen van een deurwaarder bij zijn. Het zou kunnen dat de vorige bewoner zijn domicilie
deurwaarder

Kijk uit als je facturen vindt in je brievenbus die voor de vorige bewoner bedoeld zijn, zeker als er ook aanmaningen van een deurwaarder bij zijn. Het zou kunnen dat de vorige bewoner zijn domicilie (zijn officiële woonplaats) nog niet veranderd heeft. Normaal gezien moet hij dat zelf doen binnen de twee weken na zijn verhuis, zoniet riskeert hij een boete van een paar honderd euro. Toch doen heel wat mensen dat niet – vaak wanbetalers - en dat kan zware gevolgen hebben.

Miserie, miserie, miserie…

Als die vorige bewoner zijn schulden niet betaalt, en hij is nog steeds gedomicilieerd op jouw adres, dan bestaat het gevaar dat de deurwaarder jouw eigendommen komt aanslaan om zijn schulden af te betalen.

Zolang de schuldenaar van zijn opdrachtgever daar woont, kan hij zijn aangetekende brieven naar jouw adres sturen, en er beslag komen leggen op de goederen die zich bij jou bevinden. De schuldeiser mag er immers van uitgaan dat de spullen op jouw adres eigendom zijn van zijn schuldenaar.

Het risico dat dat gebeurt is trouwens nogal groot. Volgens Ivo Goeyens, de voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, maken elk jaar een paar duizend landgenoten dat mee.

De deurwaarder neemt dan niet alleen jouw spullen in beslag - op zich al erg. Soms moet hij ook de deur laten forceren om bij je binnen te komen. Vaak laat hij de slotenmaker dan een nieuw slot installeren, waarvan de sleutels kunnen afgehaald worden op het politiebureau. Alleen… de kans bestaat dat jij die sleutels daar niet zal mogen afhalen, omdat die vorige bewoner nog gedomicilieerd is op jouw adres. En dan kan je dus je eigen huis niet meer binnen...

Bovendien kan je nadien vaak ook naar een schadevergoeding fluiten, want de vorige bewoner staat wellicht niet bekend als een goede betaler…

Voorkomen is beter dan genezen

Al die problemen kunnen vermeden worden als de vorige bewoner zijn domicilie verplaatst. Dat moet hij in principe zelf doen, maar ook jij kan er gelukkig voor zorgen dat dat gebeurt. Daar is een procedure voor: de ambtshalve schrapping.

Je stapt daarvoor het best naar de dienst bevolking van je woonplaats, en vraagt daar om de vorige bewoner ambtshalve te schrappen op jouw adres. Je kan best ook zijn vertrek gaan melden bij de politie, en ook aan hen vragen om bij de dienst bevolking de ambtshalve schrapping aan te vragen. Je moet die procedure wel zelf opstarten, maar eens ze afgehandeld is loop je dus geen gevaar meer dat de deurwaarder bij jou binnenvalt om de schulden van de vorige bewoner te innen.

Er is wel één beperking: zo’n procedure duurt een tweetal maand. Want de schrapping moet eerst voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. Twee maanden lang hopen dus dat de deurwaarder niet onaangekondigd binnenvalt voor een inbeslagname...

Daarom raadt deurwaarder Ivo Goeyens aan om aan je voordeur of bel een briefje te hangen met de boodschap dat de vorige bewoner niet meer op jouw adres woont. Op die manier zal de deurwaarder minder snel geneigd zijn om binnen te breken.

Als je deurwaarderspost krijgt die niet voor jou bedoeld is, laat dat dan ook zo snel mogelijk weten aan die deurwaarder. Een email sturen is daarvoor aangewezen., en je kan er best ook wat extra bewijsmateriaal bijvoegen (bijvoorbeeld: een verklaring van je verhuurder waarin hij zegt dat de vorige huurder vertrokken is, een kopie van je huurcontract, een attest van samenstelling van je gezin - om duidelijk te maken dat de vorige huurder bijvoorbeeld niet je partner is…). Kortom: alles wat helpt te bewijzen dat niet de vorige bewoner, maar jij op dat adres woont.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet