Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Oplichters doen zich aan de telefoon voor als bankbediende: zo gaat spoofing in z'n werk

wo 13 apr. - 8:38

De Inspecteur krijgt opnieuw veel klachten binnen over telefoonfraude. Verschillende luisteraars hetzelfde verhaal: ze krijgen telefoon vanop het nummer van hun eigen bank. Niet veel later zijn ze duizenden euro's kwijt. Dat fenomeen heet spoofing. Bankenfederatie Febelfin vertelt bij De Inspecteur hoe dat werkt en wat je kan doen.
© Photo by Thom Holmes on Unsplash

"Spoofing is niet nieuw", zegt Isabelle Marchand, woordvoerder van Febelfin.

Febelfin is de Belgische federatie van de financiële sector. "Het is al een tijdje aan de gang, maar we willen hiervoor blijven waarschuwen." En dat is nodig. De Inspecteur merkt dat de oplichters de laatste tijd weer volop toeslaan. Dat blijkt ook de verhalen in zijn mailbox. 

15.000 euro kwijt

Luisteraar Jessy wordt het slachtoffer van spoofing. 

Jessy wordt opgebeld door haar bank, de dag nadat ze online een koffieapparaat bestelt. "Ik herkende het nummer van mijn bank en dus nam ik op. Ik vertrouwde de medewerker aan de andere kant van de lijn direct", vertelt ze. "Ik kreeg te horen dat er bij de aankoop van het koffiezetapparaat een frauduleuze transactie gebeurd zou zijn."

De zogenaamde medewerker vertelt dat ze de fraude wil tegenhouden en vraagt aan Jessy om een som geld over te schrijven. "Ik moest het bedrag overschrijven naar een speciaal beveiligde rekening van Argenta. Op die manier zou ik kunnen vermijden dat de fraudeurs aan mijn geld zouden kunnen." Jessy doet dat. Niet veel later is ze 15.000 euro kwijt. 

Ik herkende het telefoonnummer van mijn bank en dus had ik geen argwaan. Nu ben ik dat geld kwijt.

— Luisteraar Jessy

"Beveiligde" rekening bestaat niet

"Fraudeurs zijn inventief en zoeken nieuwe manieren om te frauderen", vertelt Isabelle Marchand van Febelfin.

Vroeger stuurden oplichters berichten om je bankcodes te ontfutselen. Dat kon een mail zijn of een sms. Dat bestaat nog altijd, maar tegenwoordig gaan ze ook voor een andere aanpak. Ze doen zich voor als bankbediende en bellen klanten op. 

Het gevaar is groot, want als klant besef je niet dat het fraude kan zijn. "Door die spoofing te gebruiken, lijkt het alsof ze bellen vanuit de bank", zegt Marchand. "De klant ziet op zijn telefoon het telefoonnummer van de klantendienst van zijn bank, waardoor het niet verdacht lijkt. Vaak melden de fraudeurs dat er veiligheidsproblemen bij de bank zijn. Ze doen dat in correct en vlot Nederlands."

"Het script van de fraudeurs zit goed in elkaar", zegt Marchand. "Ze vragen de persoonlijke bankcodes van de klant of ze vragen om geld over te schrijven naar een 'veilige' rekening." Die rekening is uiteraard niet beveiligd. "Het is de rekening van een geldezel", zegt Marchand. "Het geld dat slachtoffers daarop storten, wordt snel afgehaald of wordt doorgesluisd naar andere rekeningen zodat het niet meer te traceren is." 

Bank vraagt nooit persoonlijke codes 

Isabelle Marchand is stellig: "een bank vraagt nooit naar persoonlijke codes via de telefoon. En bank zal ook nooit vragen om zomaar geld over te schrijven. Ga er dus niet op in." 

De bankensector probeert ook om spoofing tegen te gaan, maar dat is niet gemakkelijk. "We nemen maatregelen om dit zoveel als mogelijk tegen te gaan", zegt Marchand. "Het BIPT, de toezichthouder van de telecomsector, heeft in overleg met Febelfin en de telecomoperatoren een anti-spoofing procedure voor telefoonnummers van banken uitgewerkt. Sinds juni 2021 is die operationeel. Spoofing van telefoonnummers van banken is drastisch gereduceerd, maar het blijft niet volledig uitgesloten." 

Ben je het slachtoffer van spoofing of phishing?

  • Bel Card Stop op het nummer 078 170 170
  • Contacteer zo snel mogelijk je bank
  • Dien een klacht in bij de politie

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet