Fetahype ook in Vlaanderen: “In aantal winkels is de kaas zelfs uitverkocht”

woensdag 10 februari 2021 - 08:45
Een Finse foodblogster zorgt met een supersimpel gerecht voor een ware fetahype. Haar gerecht met 1 blok fetakaas en wat kerstomaten, gaat viraal. Het zorgt voor een stormloop in de supermarkten. “We waren hier niet op voorzien, want feta is een typische zomerproduct.”

In 2019 riep de Finse foodblogster Jenni Häyrinen 4 februari uit tot National Uunifetapasta Day. Een dag waarop ze iedereen opriep om haar supersimpel gerecht voor een pastasaus met fetakaas te maken. Dat zorgde voor een enorme stijging van de verkoop van fetakaas in Finse supermarkten.

Ook in 2021 gaat haar gerecht viraal buiten de Finse landsgrenzen. Andere foodbloggers nemen haar gerecht over. Het recept  verschijnt op Instagram en TikTok en is intussen zo populair dat ook bij ons de fetakaas uit de winkelrekken verdwijnt.

“De trend van Finland is overgewaaid naar België. We merken dat de fetakaas veel meer verkocht wordt dan in dezelfde periode vorig jaar. Onze verkoop is in totaal met 50% procent gestegen. In sommige winkels is de kaas zelfs uitverkocht,” zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Het heeft volgens mij ook te maken met de coronacrisis, waarbij mensen meer thuis koken en experimenteren met nieuwe gerechten.”

Feta is een typisch zomerproduct. We waren dus niet voorzien op deze extra vraag naar fetakaas. 

Roel Dekelver - Woordvoerder Delhaize

De stijging kwam als een verrassing volgens Dekelver: “De grote vraag naar fetakaas is onverwacht, want feta is een typische zomerproduct. Het wordt vooral gebruikt in slaatjes, en daar is het nu het weer niet voor. Dus we gaan extra fetakaas bestellen bij onze leverancier.”

Fetakaas was sowieso al één van de 'grote groeiers' in 2020 bij Carrefour. Maar de afgelopen week was er nog een extra stijging. "Afgelopen zaterdag bereikten we een voorlopige piek. We verkochten 50% meer feta dan op dezelfde dag een jaar geleden", zegt Aurélie Gerth van Carrefour.  

De stijging van verkoop in fetakaas komt voor Albert Heijn niet onverwacht. Ann Maes van AH: “We hebben de voorbije week 25 procent meer fetakaas verkocht. Dat stijgt soms zelfs tot 35 procent. Het gaat ongelooflijk hard. We hadden het wel een beetje zien komen en we spelen op de hype in.”

We zien een stijging tot wel 35 procent van de fetakaas.

Ann Maes - Albert Heijn

“Als je toch geen fetakaas vindt, koop dan een gelijkaardige witte kaas, die gemaakt wordt in Denemarken of Duitsland. De kaas zit in ongeveer dezelfde verpakking, maar mag geen fetakaas genoemd worden. Want de naam feta kaas is voorbehouden voor Griekse kaas.”

Ann heeft het recept al geprobeerd. “Het is supersimpel. De oven en de ingrediënten doen het werk voor jou.” 

Bij Colruyt en Lidl zien ze geen specifieke stijging in de verkoop van fetakaas.

Wil je het gerecht zelf uitproberen? Je vindt het recept hier!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!