Fiets huren op reis?

woensdag 17 juni 2015 - 12:44
fietsen huren op reis
Opgelet als je fietsen huurt op reis. Die zijn niet altijd verzekerd

Fietsvakanties zijn heel populair. Zeker de georganiseerde reizen met gespecialiseerde reisorganisaties. Heel vaak krijg je dan op je bestemming een fiets in bruikleen die je na de reis gewoon weer terug geeft. Handig maar vaak zijn de fietsen niet verzekerd.

De eigenaar beslist

De fietsen die je huurt zijn eigendom van de plaatselijke organisatie. Iemand anders heeft de fietsen dus in beheer. Het is dus aan de eigenaar om te beslissen of de fietsen verzekerd worden of niet.

Meestal is dat niet het geval. De fietsen die worden uitgeleend, zijn vaak goedkoop en worden veel gebruikt. De kans op schade is dus redelijk groot waardoor het voor eigenaars niet de moeite loont om een verzekering te nemen.

Check op voorhand dus goed of de fietsen waarmee jij zal rijden verzekerd zijn of niet. Als dat niet het geval is, zal jij bij schade opdraaien voor de kosten. Nu is dat op zich ook niet zo'n groot probleem. Je bent enkel aansprakelijk voor de technische schade aan de fiets. Als je botst met een andere fietser of met een ander voertuig en iemand houdt daar lichamelijke schade aan over, dan komt de familiale verzekering tussen om dat deel van de schade te vergoeden.

Heel soms komt de familiale verzekering ook tussen bij technische schade aan de fiets. Dat staat er explicieit in de polis vermeld dat gehuurde of geleende voorwerpen gedekt worden. Vaak is dat niet het geval.

Verzekering voor je eigen fiets

Sommige mensen gaan met hun eigen fiets op reis. Dan beslis je natuurlijk zelf of je al dan niet een verzekering neemt. Voor nieuwe fietsen is dat wel een goed idee. Heel wat verzekeraars bieden tegenwoordig zo'n fietsverzekering aan.

Bij diefstal of schade draai je niet zelf op voor de kosten. Op voorwaarde dat je de voorwaarden in de polis naleeft natuurlijk. Zo zal je in geval van diefstal bijvoorbeeld moeten kunnen bewijzen dat de fiets op slot was.

Sommige mensen nemen hun fiets ook mee op het vliegtuig. Dan is het misschien een goed idee om een doorlopende verzekering af te sluiten. Die verzekering geldt wereldwijd. Je bent dan overal gedekt. Luchtvaartmaatschappijen hebben ook speciale aanbiedingen voor afwijkende bagage. Vraag ook hier naar de mogelijkheden voor een goeie dekking.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!