Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Fortnite is terug. Met deze 3 tips houd je het spel betaalbaar

wo 16 okt. - 7:42

Fortnite, het populairste video game ter wereld, is na twee dagen afwezigheid opnieuw online! De ontwikkelaars haalden het spel een aantal dagen online om het gisteren in een opgefriste versie opnieuw te lanceren. De Inspecteur wil weten hoe het zit met de kostprijs van Fortnite. Want ook al is het spel gratis; wie wél betaalt, heeft veel meer mogelijkheden.
Fortnite spelen

Mega marketingstunt

Als je een gamer bent of je heb gamers in huis, dan heb je het al gemerkt: Fortnite, het populairste video game van het moment, is na een paar dagen afwezigheid opnieuw online. Zondagavond 13 oktober eindigde het tiende seizoen letterlijk met een knal, waarna het spel werd opgeslokt door een zwart gat. Een drama voor meer dan 250 miljoen gamers. Het was geen fout of een crash, wel een gigantische marketingstunt van de ontwikkelaars in de aanloop naar de lancering van het nieuwe seizoen. 

Gisterenmiddag, amper 48 uur later, werd het spel opnieuw gelanceerd in een opgefriste versie. Randy Van Asch, eindredacteur bij de game website 9lives vindt het een opmerkelijke maar geniale zet. "Het is een gewaagde stunt. De ontwikkelaars durven het aan om 250 miljoen mensen anderhalve dag niet te laten spelen. Maar nu is het spel ook bekend bij mensen die het nooit eerder speelden." 

Hoeveel kost Fortnite echt? 

In principe is Fortnite gratis. Je kan het spel gratis downloaden en spelen op de computer, smartphone, tablet of playstation. Maar als je gratis speelt, ben je wel beperkt in je mogelijkheden. In Fortnite zitten namelijk heel wat leuke features die wél geld kosten. Leuke kostuums bijvoorbeeld of extra dansjes. In theorie kan je die allemaal tijdens het gamen unlocken of vrijspelen maar dat lukt alleen als je heel veel uren gamet. Veel spelers kiezen er daarom voor om die extraatjes wél apart aan te kopen. 

Volgens Randy Van Asch is het dan ook een goed idee om op voorhand duidelijk afspraken te maken over die aankopen. "Op het eerste zicht lijken die extra kostuums of dansjes niet al te veel te kosten maar het risico bestaat dat je tijdens het spelen vergeet dat je geld uitgeeft." 

Kinderen en jongeren staan er niet altijd bij stil dat die extraatjes geld kosten. Maak daarom goeie afspraken over het budget en de manier waarop je de aankopen doet.

— Randy Van Asch, eindredacteur 9Lives

Zo houd je je uitgaven binnen de perken

1. Koop aparte Fortnite codes in de supermarkt of gespecialiseerde winkels

Aangezien Fortnite een webwinkel heeft waarin je aankopen kan doen, kan je je kredietkaartgegevens aan je account koppelen. Dat is de gemakkelijkste oplossing maar Randy raadt het sterk af. "Eén druk op de knop volstaat om een aankoop te doen. Je bent sneller geneigd om geld uit te geven. Bovendien is er altijd een risico op fraude als je je kredietkaartgegevens ergens achterlaat." 

Randy vindt het een beter idee om te werken met aankoopcodes. "In supermarkten en gespecialiseerde winkels kan je voor een bepaald bedrag kaarten van Fortnite kopen. Daarop staat een code die je kan invoeren in het spel waarmee je dan dingen kan kopen. Vergelijk het met de iTunes kaarten die je nog altijd in de supermarkten kan vinden." 

Het grote voordeel van zo'n kaart is dat je je budget gemakkelijk binnen de perken houdt. "Je kan zo ook duidelijke afspraken maken met je kinderen. Af en toe kan je dan ook een extra kaart kopen voor hun verjaardag of een goed rapport."

2. Ken de waarde van de V bug 

De munteenheid van Fortnite is de V bug. Je kan V bugs verzamelen tijdens het spelen en die voorraad kan je dan inzetten als je een nieuw kostuum of een nieuw dansje wil kopen. Maar de V bug is ook de munteenheid die gebruikt wordt voor aparte aankopen. Je doet er dus goed aan om de waarde te kennen.

Randy Van Asch maakt een snelle rekensom. "1000V bugs is ongeveer gelijk aan 10 euro. Dat lijkt niet veel. Maar als je weet dat een nieuw kostuum 1200 V bugs kost, dan ga je toch al een keer nadenken."

3. Koop niks van Fortnite op een andere website

Er duiken ook externe websites op waarop je kostuums van Fortnite kan kopen. Randy raadt dat ten stelligste af. "Je vindt alles wat je nodig hebt binnen Fortnite zelf. Waarom zou je het risico nemen om aankopen te doen buiten het platform?"  

 

"Fortnite is wel transparant"

Randy Van Asch is wel positief over de manier waarop Fortnite met z'n gebruikers omgaat. "Het is het populairste game van het moment. De ontwikkelaars kunnen het zich niet permitteren om niet transparant te zijn."

Fortnite is volgens Randy ook altijd transparant geweest. "Vorig jaar nog was er heel wat te doen over de zogenaamde Loot Boxes. Dat zijn een soort van virtuele schatkisten die items bevatten die je tijdens het spel tegen betaling kan openen. Het probleem is dat je nooit op voorhand weet wat erin zit en dus komt dat neer op gokken. Minister van justitie Koen Geens heeft dat in ons land verboden. Maar Fortnite heeft daar nooit aan meegedaan." 

Volgens Randy is het vooral belangrijk om heel duidelijke afspraken te maken over gamen. Zowel over het budget als over de speeltijd. Gun het je kinderen af en toe om wat langer te spelen of om een keer iets meer geld uit te geven aan een extraatje. Maar trek wel altijd een duidelijke grens zodat ze weten wat er wel en niet kan. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet