Garantieproblemen met een onderaannemer

vrijdag 22 december 2017 - 08:00
Je hebt recht op garantie op het product, en in veel gevallen ook op de installatie ervan.
Als werken niet goed uitgevoerd worden sta je soms tussen 2 vuren: de verkoper en de onderaannemer. Wie moet je aanspreken voor de garantie?

Gangbare praktijk

Je koopt een Zweedse zelfbouwkeuken maar ziet het niet zitten om die zelf te installeren? Het woonwarenhuis verwijst je door naar een klusbedrijf dat de werken bij je thuis komt uitvoeren. Of je koopt een aantal planken bij een doe-het-zelfketen, en schakelt hun installatieservice in om er bij je thuis een kast van te maken?

Heel wat bedrijven werken met onderaannemers om hun klanten een betere service te bieden. Maar de klant weet vaak niet welke van de 2 partijen hij moet aanspreken als het fout loopt. . Of de verkoper en de installateur wijzen naar elkaar, en jij kan naar je garantie fluiten.

Dubbele garantie

Je hebt sowieso wettelijke garantie van 2 jaar op de materialen die je koopt.

 • Als de werkzaamheden deel uitmaken van de verkoopovereenkomst, heb je ook garantie op het geleverde werk. 
 • Je kunt ook garantie inroepen als je de werken zélf uitvoert en het mis loopt omdat de montage-instructies fout zijn.

Klop op de juiste deur

In principe is het bedrijf waarmee je het initiële verkoopcontract hebt afgesloten verantwoordelijk. Wel een belangrijke factor: maakt de installatie deel uit van die verkoopovereenkomst of niet?

 • In de praktijk is de verkoper zelf meestal verantwoordelijk voor de garantie op zowel product als assemblage.
   
 • Dat is zelfs zo wanneer hij een onderaannemer inschakelt. Zolang alles onder 1 verkoopcontract valt, blijft de verkoper verantwoordelijk.
   
 • In bepaalde gevallen sluit je als klant geen contract af met de verkoper, maar alleen met de onderaannemer. In dat geval kun je je garantie alleen opeisen bij die onderaannemer.
   
 • Dat laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer je de montageservice van Gamma inroept. Je sluit dan enkel een contract af met de klusfirma, niet met Gamma zelf.

Nog een laatste voorbeeld: Onderneming B maakt een offerte voor de installatie, maar voert de werken uit in opdracht van onderneming A waar je de goederen kocht. In dat geval is onderneming A verantwoordelijk voor de garantie op de installatie. Je sloot het contract immers af met onderneming A.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!