Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe kies je de beste zwemles voor je kinderen?

di 27 aug. - 2:08

Verschillende methodes, lesgevers en prijzen: hoe kies je de beste zwemles voor je kinderen?

Luisteraar Melanie mailt ons uit bezorgdheid. "Mijn oudste zoon heeft op de klassieke manier leren zwemmen: 20 lessen, 120 euro en hij kon meteen zwemmen." Haar jongste zoon moet nu leren zwemmen via de nieuwe zwemmethode.

Sinds 2015 maken heel wat zwemclubs, zwembaden en scholen gebruik van die nieuwe leerlijn zwemmen. Zeg maar, een nieuwe manier om te leren zwemmen. "17 Lessen verder zie ik weinig vooruitgang en vooral heel veel angstige kindjes. De lessen zijn ook veel duurder: 270 euro voor 30 lessen, en we zullen er waarschijnlijk nog 30 bij moeten doen voordat hij effectief kan zwemmen."

Melanie zocht als alternatief naar privézwemlessen, maar ook daar ving ze bot. "Er zijn wachtlijsten tot 2020. En je betaalt al snel 30 euro voor een half uurtje privéles." Ze is bang dat leren zwemmen onbetaalbaar wordt voor sommige gezinnen.

Vroeger leerde je zwemmen op school. "Maar als ik hoor dat je tegenwoordig in het zesde leerjaar maar 25 meter moet kunnen zwemmen, stel ik me toch vragen. Leren zwemmen is toch van levensbelang?"

Nieuwe leerlijn zwemmen

"Er zijn 4 nieuwigheden aan de nieuwe leerlijn zwemmen", vertelt David Nassen, directeur van het ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid). Zij werkten, samen met de Vlaamse Zwemfederatie en andere experten, mee aan die nieuwe leerlijn.

  • "De lijn is voor iedereen die bezig is met zwemmen. Dat kan zwemmen als vaardigheid of recreatief, als sport, zijn." Zowel scholen als zwemclubs gebruiken 'm.
  • "De eerste focus ligt op waterveiligheid. Daarna gaat men pas over naar het leren van een bepaalde zwemstijl."
  • "Er werden 'key points' bepaald voor elke zwemstijl." Vroeger was er veel meer variantie.
  • Basisvaardigheden worden natuurlijker aangeleerd. "Pas later wordt de methode technischer."

Ongeveer de helft van de zwemlessen in Vlaanderen volgt de nieuwe leerlijn zwemmen. "We begrijpen dat ouders met vragen zitten. Zwemlessen lijken nu misschien inderdaad langer te duren. Maar ik denk dat we ons eerder moeten afvragen of het vroeger allemaal niet te snel ging. 'Kunnen zwemmen' werd vroeger gedefinieerd als 200 meter schoolslag kunnen. Nu zal het traject inderdaad wat langer zijn, maar kinderen leren ook veel meer functionele vaardigheden." 

Zorg dat je kinderen eerst échte waterratten zijn voor ze leren zwemmen.

— David De Wandel | Vlaamse Zwemfederatie

Kostprijs

De prijzen voor zwemlessen, klassiek of via de nieuwe leerlijn, gaan alle kanten uit: 250 euro voor 4 reeksen van 15 lessen, 65 euro voor 10 lessen, 165 euro voor een heel jaar lessen, 40 euro voor 10 lessen, ... "Er bestaat jammer genoeg geen vaste prijs voor zwemlessen", vertelt David De Wandel van de Vlaamse Zwemfederatie. 't Is een kwestie van vraag en aanbod." De aanbieder van de lessen is een grote factor. "Je hebt privélessen, lessen via een club, via de gemeente, ... Elke lesgever heeft een verschillende lengte van traject, groepsgrootte en ervaring."

Er bestaan geen regels over wie wel of niet zwemles mag geven. "Het diploma initiator zwemmen is toch wel een basisvereiste. Een opleiding Lichamelijke Opvoeding kan natuurlijk ook." Het staat je vrij om als ouder je kinderen zelf te leren zwemmen. "Al verschilt dat ook van zwembad tot zwembad. Sommige zwembaden hebben hier strenge regels over omdat ze zich mede verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van de zwemlessen." 

Er leren elke jaar 70 à 80.000 kinderen zwemmen in Vlaanderen. Vroeger leerde het merendeel via wekelijkse zwemlessen op school zwemmen. "Maar het is een hele uitdaging geworden om grote groepen kinderen van verschillende niveaus te leren zwemmen. Sinds 2015 ligt voor heel veel scholen de nadruk ook op waterveiligheid, en minder op een zwemstijl aanleren." Ook de maximumfactuur in het onderwijs heeft een invloed op de hoeveelheid zwemlessen.

"Zwemmen is en blijft een betaalbare sport", zegt De Wandel. "Zeker als je kinderen via onze zwemclubs of clubs van een collega-federatie zwemlessen volgen. Maar als je je kind in kleinere groepen en op je eigen tempo, in een zwembad naar uw eigen keuze wilt laten zwemmen, dan gaat de kostprijs flink omhoog. Privélesgevers vragen wat ze willen." 

"Pols voor het begin van de zwemlessen naar de visie, kwalificatie en ervaring van de lesgever. Zorg ervoor dat je kind zich als een vis in het water voelt vóór hij of zij begint met het aanleren van een zwemstijl. Een stevige basis waterveiligheid gaat er voor zorgen dat je kind sneller mee is met een zwemstijl."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet