Geldezelpraktijken in opmars: "Mensen beseffen niet dat ze deelnemen aan criminele activiteiten"

donderdag 29 april 2021 - 13:00
De politie krijgt steeds meer klachten over geldezelpraktijken. Daarbij maken criminelen gebruik van de bankrekening van mensen op gestolen geld door te sluizen. Op die manier blijven de criminelen zelf uit het vizier van de politie. Vaak gaat het om jongeren die zelf niet beseffen dat ze criminele feiten plegen.

Stefanie vond een bijverdienste, maar zonder dat ze het wist, deed ze mee aan criminele activiteiten. De was namelijk het geld van criminelen aan het doorsluizen. Stefanie werd zo ongewild een geldezel, zo heet dat fenomeen. .

"Wat Stefanie deed, ook al was dat buiten haar weten om, is deelnemen aan een criminele activiteit", zegt Stijn De Riddercommissaris bij de Antwerpse politie. Er staan dan ook straffen op geldezelpraktijken. 

Hoe langer, hoe meer

"Het fenomeen van internetfraude is al een tijdje in opmars", klinkt het bij De Ridder. "We merken dat criminelen handig gebruik proberen maken van beïnvloedbare en kwetsbare jongeren of mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten. Via de rekening van die mensen gaan ze crimineel geld snel versassen door het snel van de ene rekening naar de andere over te schrijven en door sommen te spreiden over verschillende rekeningen." 

Is het voorstel te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Laat je niet verleiden tot dingen waar je achteraf spijt van hebt.

Commisaris De Ridder, Antwerpse politie

De Antwerpse politie merkt dat ronselaars vaak 'oldskool' aan het werk zijn in de omgeving van scholen maar ook op plekken waar jongeren bij elkaar zijn, zoals bushaltes. Hoe langer, hoe meer gebeurt het ronselen ook via sociale media. "Veel jongeren gaan blind in op een voorstel dat te mooi is om waar te zijn en laten zich verleiden tot zaken waar ze achteraf spijt van krijgen."

Crimineel geld

Wie als geldezel crimineel geld versluist via z'n bankrekening maakt zich schuldig aan witwasparktijken. Daar staan straffen op van 15 dagen tot 5 jaar gevangenis. Geldboetes van 26 tot 100.000 euro, dikwijls nog te vermenigvuldigen met 8. 

Commisaris De Ridder: "Het gaat hier om mensen die vaak niet beseffen dat ze deelnemen aan criminele praktijken. Vaak zijn het mensen die nog niet in aanraking kwamen met het gerecht maar bij wie de feiten wel op het strafblad komen. Daarnaast kunnen banken ook maatregelen opleggen die toch wel financiële gevolgen kunnen hebben voor de geldezels."

Campagne Febelfin

Criminelen kunnen het mechanisme van geldezels alleen maar gebruiken als ze mensen vinden die bereid zijn om dat te doen. Daarom is het belangrijk goed te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn voor de geldezels. Bankenfederatie Febelfin lanceert daarom een bewustmakingscampagne om ons te wijzen op de gevaren ervan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!