Geldt een levenslange garantie écht een leven lang?

dinsdag 10 september 2019 - 08:20
kookpotten levenslange garantie
De wettelijk verplichte garantie is twee jaar. Maar sommige producenten kiezen ervoor om langere garanties aan te bieden, soms zelfs levenslang! Dat is een vorm van commerciële garantie. Maar het is wel een belofte aan de klant die ze moeten nakomen.

Lees de kleine lettertjes 

Soms pakken producenten uit met grote beloftes. Ze beloven dertig jaar garantie of levenslange garantie maar als je de kleine lettertjes leest, zie je dat er beperkingen zijn. Verwacht dus niet teveel. Onze luisteraar Thierry merkte bijvoorbeeld op dat AMC kookpotten alleen levenslange garantie geeft op fabricagefouten en niet op gebruiksschade of slijtage.

Hou altijd je garantiebewijs goed bij

Als je na veertig jaar een probleem hebt met je product, moet je je garantiebewijs voorleggen. Thierry had die bewijzen heel secuur bijgehouden, maar in zijn geval lukte het niet om de versleten bakelieten dekselknoppen en handvaten te laten vervangen. De kans is klein dat er na veertig jaar nog een fabricagefout aan het licht komt.

Gaat die levenslange garantie over de levensduur van de eigenaar of van het product?   

Het is een voorwaarde die verwarring schept en soms misbruikt kan worden. Het is een kwalitatief recht, verbonden met het product.  De klant gaat er natuurlijk van uit dat hij heel zijn leven gebruik kan maken van het product, maar dat klopt niet. Soms wordt de garantie beperkt tot de eerste koper, met aankoopbewijs.

Levenslange garantie komt niet veel meer voor    

Als je nu een nieuw product aankoopt, is de kans klein dat je nog levenslange garantie gaat krijgen. Maar als je ooit levenslange garantie hebt gekregen, blijft die ook levenslang geldig, aan dezelfde voorwaarden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!