Gephisht? Dan moet je zeker deze 3 stappen ondernemen

vrijdag 30 april 2021 - 08:42
De Inspecteur waarschuwt tijdens de phishingweek alle luisteraars om zeker niet in de val van oplichters te lopen. Maar helaas vallen er toch nog slachtoffers. Ben jij gephisht? Dan moet je zeker deze drie stappen ondernemen.

Heb je op een valse link geklikt en zo phishers toegang gegeven tot je bankrekening? Of hebben ze via de telefoon je geheime codes bemachtigd? Dan is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk alle toegang tot je bankrekeningen blokkeert en de politie contacteert. Maar hoe ga je precies te werk?

Stap 1: cardstop bellen

Ben je gephisht, bel dan onmiddellijk naar cardstop op het nummer 070 344 344 (30 cent per minuut). Ze zijn 24 uur op 24 bereikbaar.

Een medewerker zal via de telefoon alle stappen doorlopen om je bankkaarten en kredietkaarten te blokkeren.

Het tijdstip waarop je cardstop belt, geldt ook als ijkpunt. Sommige banken en verzekeringen houden rekening met dit tijdstip en zullen transacties die hierna nog gebeuren makkelijker terugbetalen.

Stap 2: contacteer je bank

Cardstop kan je bankkaarten blokkeren. Maar ze hebben geen machtiging om bankapps op de smartphone te blokkeren. Ze kunnen ook je online bankieren niet blokkeren. Die toepassingen zijn namelijk niet gelinkt aan je bankkaart, maar wel aan je rekeningnummer.

Ben je slachtoffer van phishing, dan moet je dus zo snel mogelijk contact opnemen met je bank zodat zij alle toepassingen kunnen blokkeren. Verschillende (groot-)banken hebben een fraudedienst die 24u/24u bereikbaar is.

Heeft jouw bank niet zo'n permanente hulplijn, stuur dan zeker een mail als bewijs dat je alles hebt ondernomen om de fraude stop te zetten. 

Stap 3: dien klacht in bij de politie

De laatste stap is naar de politie gaan om een proces-verbaal te laten opmaken. Alleen dan kunnen zij een onderzoek opstarten.

Hoe meer aangiftes, hoe sneller de polities nieuwe manieren van phishing kan blootleggen en ze andere slachtoffers kunnen vermijden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!