Getest: van deze vetbol zijn vogels het meeste fan

vrijdag 6 december 2019 - 17:54
Van 1,80 tot 14 euro per kilo: de prijs voor vet- of mezenbollen gaat alle kanten uit. Maar met welke bol doe je de vogels in je tuin het meeste plezier?

“Dat groot prijsverschil komt door de samenstelling”, vertelt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. In welke winkel je de vetbol koopt, heeft dus niet zo veel belang. Je leest er alles over in dit artikel:

 

  De test

  “Ik voorspel dat de bol met het meeste vet, insecten en zonnebloempitten het snelst opgepeuzeld zal zijn”, gokt Jan. Maar wat zegt de praktijk? We hangen verschillende soorten bollen in de tuin van luisteraar Katrien en doen de test. Na een paar weken geeft Katrien een update.

  • De grote bol van 5 euro/kilo (Aveve) valt 't meest in de smaak en is als eerste opgegeten. Een bol met veel vet, granen, zaden en meelwormen. Jan had dus gelijk! "De vogeltjes aten wel niet mooi rondom en dus is hij op een bepaald moment op de grond gevallen. Ik heb 'm dan maar op een voederplank gelegd."
  • De cake met schelpengrit, garnalen en kleine krabben valt ook in de smaak. Da's opvallend, want veel van die ingrediënten waren volgens Jan overbodig.
  • Op de derde plaats eindigen de 2 'kaarsvormige' vetbollen.
  • Ook opvallend: van de 2 klassieke mezenbollen (in het plastic netje) wordt niet of nauwelijks gegeten!

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!