Getest: Verhalen lezen én luisteren met de Storytel e-reader: "Leuk! Maar het werkt niet zonder abonnement"

dinsdag 23 november 2021 - 08:53
Storytel is één van de grootste abonnementsdiensten voor het streamen van luisterboeken en e-boeken. Een soort van Spotify voor boekenwurmen. Je kan lezen en luisteren via de Storytel app maar sinds kort is er ook een Storytel e-reader. Is die aankoop de moeite waard? De Inspecteur zoekt het uit.

Storytel is een aanbieder van luisterboeken én e-boeken, maar dan via een streamingsysteem. Zoals je via Netflix series en films kan bekijken, en via Spotify muziek en podcast kan beluisteren, zo kan je via Storytell 300.000 boeken beluisteren en lezen voor 12 euro 99 per maand. Je kan lezen en luisteren via de app. Sinds kort is er ook een Storytel e-reader, een toestel (een soort tablet) waarop je die boeken kan lezen. 

De e-reader werkt alleen met een Storytel abonnement

Op de website van Storytel staat de e-reader als volgt aangeprezen: "Met een Reader en een Storytel-abonnement krijg je een hele bibliotheek met e-books! De Storytel Reader is licht en comfortabel om vast te houden en met fysieke knoppen kun je gemakkelijk naar de volgende pagina bladeren. Met het verlichte E-Inkt scherm lees je zowel in felle zon als in in het donker." 

De Inspecteur laat de e-reader testen door boekenwurm Jonah Coucke uit Ronse. "Ik lees elke avond ongeveer 2,5 uur. En ik luister naar boeken als ik naar het werk rijd." 

Jonah waarschuwt meteen alle mensen die de aankoop van de e-reader overwegen. "Ja, het is een goed toestel maar weet dat die e-reader alleen werkt als je ook een Storytel abonnement hebt. Van zodra je jouw abonnement van Storytel opzegt, kan je de e-reader niet meer gebruiken."

Jonah is daar niet blij mee. "Ik vind het jammer dat het toestel waardeloos wordt als je besluit om Storytel op te zeggen." De e-reader kost 129 euro. Je krijgt er dan wel één maand gratis Storytel bij. Je bespaart dus eenmalig 12,99 euro. Maar dan nog blijft het voor Jonah een investering. "Je betaalt toch ook voor de aankoop van dat toestel? Dan mag het wel blijven werken als je je Storytel account opzegt. Het is alsof Netflix televisietoestellen zou verkopen die alleen werken als je een Netflix abonnement hebt." 

Je betaalt voor de aankoop van het toestel, dan vind ik dat het moet blijven werken als je je Storytel abonnement opzegt 

Jonah Coucke, testkandidaat

Synchronisatie met de Storytel app is super 

Over de werking van de e-reader zelf is Jonah wel heel tevreden. "Het is een mooi en compact ding. De e-reader weegt weinig en is ook heel gemakkelijk in gebruik. Het scherm is aangenaam om naar te kijken en de lichtsterkte is ideaal."

Ook de synchronisatie met de Storytel app gaat goed. "Het is heel leuk dat de e-reader synchroniseert met de app. Ik luister in de auto op weg naar het werk, naar een boek. Als ik dan 's avonds mijn e-reader neem, dan opent het toestel direct de pagina waar de voorleesstem geëindigd was. De laatste zinnen worden onderlijnd en ik kan meteen verder lezen. Dat is héél leuk!" 

Met de e-reader kan je ook naar verhalen luisteren. Al verkiest Jonah het luisteren via de app. "Persoonlijk luister ik liever naar de verhalen via mijn telefoon die ik afspeel met bluetooth in mijn auto. Maar je kan met de e-reader dus wel gewoon luisteren als je geen zin hebt om te lezen", zo besluit Jonah. 

6 op 10 

Jonah geeft de Storytel e-reader een 6 op 10. "Ik vind het jammer dat het ding alleen werkt voor Storytel klanten. Als ik het toestel an sich moet beoordelen, geef ik wel een hogere score. De werking verdient een 8 of een 9 op 10." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!