Glutenvrije havermout, hoe kan dat?

woensdag 15 januari 2020 - 08:30
Soms is het antwoord heel eenvoudig: omdat haver van nature geen gluten bevat. En toch zit het er vaak wel in, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in heel wat granen: tarwe, rogge en gerst. De naam komt van het Latijn: ‘glutinum’ betekent lijm.

Gluten zorgt ervoor dat deeg plakt en een kleverige textuur krijgt.

Problemen

Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan glutenintolerantie of koeliakie. De gluten beschadigen bij die mensen de dunne darm, waardoor die minder goed voedingsstoffen opneemt. Dat geeft op zijn beurt weer een hoop andere gezondheidsproblemen.

Mensen moet koeliakie moeten daarom glutenvrij eten. Geen gewoon brood of gewone pasta dus. Maar ook geen andere voedingswaren of dranken waar granen in verwerkt zijn (bier, ijs, sauzen…).

Er zijn ook mensen die gevoelig zijn voor gluten en er mildere klachten door krijgen. Daarover is heel wat minder wetenschappelijke eensgezindheid, want die gevoeligheid is niet zo duidelijk vast te stellen. Ook wie gevoelig is voor gluten, is gebaat bij een glutenvrij dieet.

Havermout

Haver is geen graan zoals tarwe, rogge en gerst: het bevat van nature geen gluten. Haver en havermout zijn dus in principe altijd glutenvrij.

Waarom wordt het dan toch apart verkocht? Haver of havermout vaak verwerkt in fabrieken die ook andere granen verwerken. Ze kunnen daarbij besmet geraken met gluten van die andere granen.

Glutenvrije havermout wordt tijdens het productieproces duidelijk apart gehouden van de andere granen en blijft dus gegarandeerd glutenvrij. Dat is van groot belang voor mensen met coeliakie.

Iedereen glutenvrij?

Is een glutenvrij dieet dan voor iedereen een goed idee? Neen. Zonder medische redenen biedt het meer nadelen dan voordelen. Je lijf moet dan namelijk ook een hoop andere voedingstoffen missen.

Laat je dus niet verleiden tot de aankoop van een (duurder) glutenvrij product als je er geen nood aan hebt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!