Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Glutenvrije havermout, hoe kan dat?

wo 15 jan. - 7:30

Soms is het antwoord heel eenvoudig: omdat haver van nature geen gluten bevat. En toch zit het er vaak wel in, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in heel wat granen: tarwe, rogge en gerst. De naam komt van het Latijn: ‘glutinum’ betekent lijm.

Gluten zorgt ervoor dat deeg plakt en een kleverige textuur krijgt.

Problemen

Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan glutenintolerantie of koeliakie. De gluten beschadigen bij die mensen de dunne darm, waardoor die minder goed voedingsstoffen opneemt. Dat geeft op zijn beurt weer een hoop andere gezondheidsproblemen.

Mensen moet koeliakie moeten daarom glutenvrij eten. Geen gewoon brood of gewone pasta dus. Maar ook geen andere voedingswaren of dranken waar granen in verwerkt zijn (bier, ijs, sauzen…).

Er zijn ook mensen die gevoelig zijn voor gluten en er mildere klachten door krijgen. Daarover is heel wat minder wetenschappelijke eensgezindheid, want die gevoeligheid is niet zo duidelijk vast te stellen. Ook wie gevoelig is voor gluten, is gebaat bij een glutenvrij dieet.

Havermout

Haver is geen graan zoals tarwe, rogge en gerst: het bevat van nature geen gluten. Haver en havermout zijn dus in principe altijd glutenvrij.

Waarom wordt het dan toch apart verkocht? Haver of havermout vaak verwerkt in fabrieken die ook andere granen verwerken. Ze kunnen daarbij besmet geraken met gluten van die andere granen.

Glutenvrije havermout wordt tijdens het productieproces duidelijk apart gehouden van de andere granen en blijft dus gegarandeerd glutenvrij. Dat is van groot belang voor mensen met coeliakie.

Iedereen glutenvrij?

Is een glutenvrij dieet dan voor iedereen een goed idee? Neen. Zonder medische redenen biedt het meer nadelen dan voordelen. Je lijf moet dan namelijk ook een hoop andere voedingstoffen missen.

Laat je dus niet verleiden tot de aankoop van een (duurder) glutenvrij product als je er geen nood aan hebt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet