Gooi speelgoed uit de jaren ’90 niet zomaar weg

donderdag 8 oktober 2020 - 08:00
Een My Little Pony kan tot 25 euro opleveren.
Flippo’s, telefoonkaarten, voetbalprentjes of pin’s uit de jaren ‘90 brengen niet veel meer op. Maar sommige stukken speelgoed uit die tijd hebben best nog wat waarde. Experte Eliane Van Nin taxeert een paar stukken uit jouw collectie.

Hold it...

Voor ze van start gaat, wil Eliane de verwachtingen wel wat temperen.

“Of een stuk veel waarde heeft, wordt bepaald door hoe zeldzaam het is. Maar zeker ook door de staat waarin het verkeert! Speelgoed dat bijvoorbeeld gebleekt is door de zon zal doorgaans niet zo veel meer opbrengen.”

In de regel geldt: als het nog in de originele doos zit, is het meer waard. “En als de doos zelfs nog nooit is opengegaan, zijn mensen vaak geneigd om er nog veel meer voor te betalen" zegt Eliane. "Toch vinden veel verzamelaars het niet zo erg als er al met een stuk gespeeld is, zolang het maar in goeie staat verkeert.”

Kapitaal op zolder

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook typisch jaren ’90-speelgoed kan intussen wel al wat opleveren.

Een Furby in goede staat brengt bijvoorbeeld zo’n 10 tot 30 euro op. In de originele verpakking wordt dat een veelvoud: tot 200 euro.

Lego en Playmobil zijn van alle tijden. Ook sommige sets uit de nineties behouden hun waarde, op voorwaarde dat ze volledig zijn en liefst nog in de originele doos zitten. Een voorbeeld: een complete Zoo van Playmobil kan makkelijk 200 euro opleveren.

Gooi ook figuurtjes van de Smurfen niet zomaar weg. Voor sommige zeldzame uitgaves hebben verzamelaars grof geld over, tot soms 500 euro per popje (als er Piximini op staat). De kans is natuurlijk veel groter dat jouw smurf veel minder zeldzaam is. Maar een smurfenfiguurtje levert vaak toch tussen de 3 en de 15 euro op.

Beleggen in Barbie

Barbie is van alle tijden, dus ook van de jaren ’90. Een pop van toen in goede staat verkoop je soms voor 12 tot 25 euro. Maar als ze een pakje draagt van een grote couturier, levert ze pas echt geld op. In de jaren ’90 tekenden Dior, Lagerfeld en andere grote namen uit de modewereld outfits voor de poppen. Die vangen tegenwoordig tot 300 euro. Een Barbie ‘Dreamhouse’ in goede staat kan zo’n 150 euro opleveren.

Ook voor Polly Pocket is er vandaag nog een markt, op voorwaarde dat de stukken zeldzaam en in goeie staat zijn. Voor de piepkleine plastic figuurtjes wordt doorgaans zo’n 3 tot 6 euro neergeteld, maar complete sets kunnen een pak meer opleveren. Dat is zeker zo wanneer ze dateren uit het tijdperk van Bluebird, het bedrijf dat Polly Pocket produceerde voor Mattel het merk overkocht. Zo’n speelset kan 100 tot uitzonderlijk meer dan 400 euro opleveren.

Dat geldt trouwens ook voor My Little Pony. Een ponyfiguurtje kan jou in sommige gevallen tot 25 euro rijker maken. Op zeldzame sets (de stallen, het kapsalon) wordt soms 250 euro of meer geboden.

Check op het internet of je identieke stukken vindt en welke prijzen men ervoor vraagt. Let er wel op dat het om exact dezelfde uitgave gaat. Een piepklein detail kan een groot verschil maken!

Denk je dat je een potentiële goudmijn in huis hebt? Dan maak je het best een afspraak met een schatter.

Mattel

Is 'The Force' wat waard?

Ook sommige Teenage Mutant Ninja Turtles zijn nog in trek, vooral als ze van producent NECA komen. 30 tot 60 euro voor een figuur is geen uitzondering. Heb je nog een Raphael die nooit uit de doos kwam? Dan zou je wel eens 300 euro of meer kunnen verdienen.

Vooral Star Wars blijkt een goede investering. De stukken waren duur bij aanschaf, maar zijn na al die jaren soms nog veel waard. Van Nin ondervond het zelf ook: “Ik verkocht een bananendoos met 4 stukken van Star Wars toen mijn zoon 18 werd. Hij kon er zijn rijbewijs en een tweedehandsauto van betalen.”

Verwacht niet te veel

De boodschap van Eliane is dubbel: verwacht niet te snel dat je het grot lot gewonnen hebt wanneer je een stuk speelgoed vindt op zolder. Maar gooi het ook niet gewoon op het containerpark.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!