Gooi vuile zakdoekjes niet bij het papier en karton

vrijdag 3 april 2020 - 14:11
We gebruiken dezer dagen massa’s papieren zakdoekjes. Eén keer snuiten en hop de vuilnisbak in, voor de hygiëne. Je mag papieren zakdoekjes strikt genomen nooit weggooien bij het papier en karton. Maar in tijden van corona is het helemaal uitgesloten. "Die gebruikte zakdoekjes kunnen gaan rondvliegen, in het gezicht van de vuilnisophaler."

Papieren zakdoekjes horen bij het restafval

Papieren zakdoekjes horen nooit bij het papier en karton. Maar bij Ecowerf, het intergemeentelijk milieubedrijf in regio Leuven, merken ze dat mensen dat wel doen. "Slecht idee, zeker in tijden van corona", vertelt communicatieverantwoordelijke Jos Artois.

"Gooi gebruikte zakdoekjes alstublieft niet bij het papier en karton. Als die gebruikte doekjes niet goed verpakt zitten in een afgesloten doos, dan vliegen die in het rond. Zo kunnen ze ook in het gezicht van onze afvalophalers belanden of in dat van voorbijgangers. Heel gevaarlijk want die doekjes kunnen besmet zijn."

Stop je papieren zakdoekjes in een plastic zak 

In sommige gemeenten wordt het huisvuil per gewicht opgehaald. Inwoners stoppen het huisvuil dan niet in plastic zakken maar in afvalbakken die afgesloten worden met een klep. Aan die mensen vraagt Ecowerf om vuile papieren zakdoekjes niet zomaar in de bak te gooien. "Stop een gebruikte zakdoek eerst in een plastiek zak en gooi die zak in de afvalbak." 

Het is maar één maatregel die de intercommunale neemt om haar personeel te beschermen. "Onze ophalers dragen sowieso handschoenen, die ze na één dag vervangen. Aan de vuilniswagen is ook een reservoir met water gekoppeld zodat ze ten allen tijde hun handen kunnen wassen. We voorzien per persoon ook vijf herbruikbare mondmaskers maar het is niet verplicht om die te dragen. En het bedrijf voorziet ook textielen buffs zodat de ophalers hun neus en mond kunnen beschermen." Aldus Artois. 

Doe zakdoekjes eerst in een plastiek zakje voor je ze in de huisvuilcontainer gooit. Want een plastic zak biedt bescherming tegen besmetting.

Jos Artois van Ecowerf

Ophaling van huisvuil en gft blijft gegarandeerd

Ecowerf merkt een sterke stijging van de hoeveelheid afval dat opgehaald wordt bij inwoners. De cijfers zijn volgens Artois indrukwekkend. "In vergelijking met vorig jaar zien we voor restafval een stijging van 25 procent, voor gft gaat het zelfs over een stijging van 50 procent. Daarnaast wordt de papierberg alleen maar groter omdat heel veel mensen pakjes aan huis laten leveren." 

Voorlopig is er nog geen personeelstekort om alle ophalingen te garanderen. Mocht het wel zo ver komen, dan geeft Ecowerf aan dat er voorrang zal gegeven worden aan de ophaling van restafval en gft. 

Het is door de inzet en de flexibiliteit van onze ophalers dat het lukt om al het huisvuil op te halen. 

Jos Artois van Ecowerf

Ga niet massaal naar de containerparken

Op 7 april gaan heel wat containerparken weer open. Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft haar akkoord gegeven, op voorwaarde dat alle regels rond social distancing gegarandeerd kunnen worden. 

Bij Ecowerf houden ze hun hart een beetje vast. Jos Artois roept dan ook op om volgende week niet massaal af te zakken naar de containerparken. "Als je je bezoek aan het containerpark kan uitstellen, doe dat dan. Kom niet allemaal op 7 april langs met tuinafval of oude spullen die je de afgelopen weken hebt gevonden tijdens een grote opruimactie."

Op de website van jouw gemeente kan je zien of het containerpark op 7 april weer opent. Je leest er ook welke regels er dan gelden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!