Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Groenten en fruit zonder plastic, het kan!

do 9 mei - 6:40

Appelen en peren, sla en tomaten, allemaal zitten ze tegenwoordig in plastic verpakt dat thuis onmiddellijk de afvalbak ingaat. Maar het kan ook anders. Onze lunchcollega’s kiezen de hele maand mei voor groenten en fruit zonder plastic. Zero waste coach Anne Drake geeft tips. Doe je mee?
groenten en fruit zonder plastic

Op de markt, in de lokale groentewinkel of de verpakkingsvrije winkel  

 
Op de markt of in de lokale groenten- en fruitwinkel vind je nog vaak groenten en fruit in bulk.  Er zijn ook meer en meer verpakkingsvrije winkels. 
Neem je eigen herbruikbare zakken of boodschappenmand mee, laat je fruit afwegen en lin je eigen verpakking doen. Of laat een wekelijks plasticvrij groenten- en fruitpakket maken bij de lokale groenten- en fruitwinkel. Zo doen onze lunchcollega's het en ze besparen daardoor heel wat tijd.  

In de supermarkt


Ook in de supermarkt kun je vaak kiezen voor bulk groenten en fruit, naast de voorverpakte versies.  Maar ook daar moest je je groenten en fruit in een plasticzak doen. Meer en meer bieden supermarkten andere alternatieven aan om je bulk groenten en fruit in te verpakken: papieren zakken, composteerbare bioplastic zakken of herbruikbare zakjes. Het beste alternatief is om ook daar je eigen herbruikbare zakken mee te nemen om je groenten en fruit in te verpakken. 


Het argument van producenten en supermarkten is vaak dat het fruit en de groenten langer bewaren als ze in plastic zitten. Neem nu de komkommer die in plastic zeker een week langer “vers “ blijft. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan.  Of de appelen die per zes in een schaaltje zitten en met folie omwikkeld zijn blutsen minder makkelijk dan de losse appelen. Dus als je kiest voor los fruit, ga dan niet in elke appel knijpen en doe de appel voorzichtig in je herbruikbare zakje, zo voorkom je voedselverspilling. 


Kant en klaar gesneden sla en groentjes in een plastic zakje zijn misschien wel handig, maar het is toch ook niet zoveel werk om je sla even zelf te wassen of om je wortel gewoon uit het vuistje op te knabbelen? 
       

fruit zonder plastic

fruit zonder plastic

Korte keten initiatieven: groenten en fruit van dichtbij  


Tegenwoordig zijn er veel lokale initiatieven die groenten en fruit rechtstreeks bij de consument brengen, zonder de omweg van de winkel of supermarkt. 
Op 4 mei start de week van de korte keten. 

Hoevewinkels en plukboerderijen 

In de hoevewinkel koop je vers fruit en seizoensgroenten die recht van het veld komen. Bij de plukboerderijen ga je nog een stapje verder. Je neemt een abonnement en oogst je groenten en soms ook fruit zelf op het veld. Verser kan niet. Een komkommer die je zelf vers oogst hoef je niet in plastic te verpakken om langer te bewaren. Als hij op is ga je gewoon een nieuwe plukken. 

Boeren en buren of voedselteams 

Boeren en buren en Voedselteams leveren groenten en fruitpakketten op een centraal punt in je stad of dorp. Ze zijn afkomstig van de boeren in de buurt. Vaak kun je ook andere hoeveproducten bestellen, zoals melk, kaas, vlees of zelfs brood. Je kant en klare pakket ophalen levert ook een pak tijdsbesparing op. Dat is handig in deze drukke tijden.  

Kies voor lokale seizoensgroenten en fruit 


Als je kiest voor lokale groenten en fruit van het seizoen bespaar je niet alleen op plastic, maar ook op voedselkilometers. Vaak zijn geïmporteerde groenten en fruit verpakt om een langere bewaartijd te verzekeren. Ze zijn vervoerd in vrachtwagens, in boten of met vliegtuigen en hebben dus al heel wat CO2 uitstoot op hun kerfstok staan.

Dus kies geen voorverpakte boontjes uit Kenia of asperges uit Peru in de winter, maar eet ze als ze bij ons in de buurt op het veld groeien.

Kies voor Belgische appelen en peren, die groeien hier zo massaal aan de bomen dat de boeren ze soms moeten weggooien. Zonde toch?  De bananen en mandarijnen groeien hier helaas niet aan de bomen. Laat dat je niet tegenhouden om ook daar eens van te smullen. Maar kies dan wel voor bananen en mandarijnen zonder plastic.

HIer vind je een handige seizoenskalender voor groenten van bij ons  

HIer vind je een handige seizoenskalender voor fruit  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet