Groepsaankoop voor elektrische auto's: "Grote kortingen omdat constructeurs meer moeten verkopen"

donderdag 10 september 2020 - 10:54
'Koop nu een elektrische auto via groepsaankoop en bespaar tot 6700 euro'. Met die boodschap wil het platform Samen Sterker jou aanmoedigen om in te tekenen op hun groepsaankoop. Een interessant aanbod, volgens autojournalist Tony Verhelle. "Maar lees wel de kleine lettertjes".

Via Samen Sterker, een platform voor groepsaankopen, kun je nu met een stevige korting een elektrische auto kopen. Je hebt keuze uit vijf verschillende modellen, waaronder de populaire Nissan Leaf of de elektrische SUV van Hyundai. Afhankelijk van het model krijg je tot 6700 euro korting op de aankoopprijs.

Volgens autojournalist Tony Verhelle is het zeker de moeite om de aanbieding te overwegen. "Vroeger kreeg je een korting van de overheid bij de aankoop van een elektrische auto. Die bedroeg maximaal 4000 euro. Nu kun je tot 6700 euro korting krijgen, dus je doet er misschien meer voordeel mee."

Nieuwste modellen

In het verleden kon je bij groepsaankopen niet altijd kiezen voor de jongste modellen. Dat is nu wel zo. "Het zijn weliswaar de goedkoopste modellen, maar wel de nieuwste versie. De constructeurs hebben er alleen maar baat bij om zoveel mogelijk van die nieuwe modellen te verkopen. Vanaf 2021 moet de hele vlootverkoop van een constructeur voldoen aan nieuwe Europese CO2-normen. Ze kunnen die alleen maar halen als ze nu veel elektrische modellen verkopen." 

Europa heeft nieuwe uitstootnormen opgelegd aan constructeurs. Ze kunnen die alleen maar halen door zoveel mogelijk elektrische auto's te verkopen.

Tony Verhelle

Het zou dus goed kunnen dat constructeurs ook de komende maanden nog grote kortingen aanbieden. 

Kostprijs nog altijd hoog

Veel mensen schrikken nog altijd van de hoge aankoopprijs van elektrische wagens. De Renault Zoë kost na korting nog altijd ruim 26 000 euro. Dat is relatief veel voor een bescheiden stadswagen. "Batterijen kosten nog altijd veel geld en dat duwt de aankoopprijs de hoogte in. Maar je moet de prijs wel berekenen over de totale levensduur van de auto. Volgens studies zou een elektrische auto langer meegaan dan eentje op benzine of diesel."

Daarnaast zijn ook de verbruikskosten lager. "Je betaalt geen taksen of wegenbelasting voor een elektrische auto. En het verbruik van elektriciteit ligt lager dan dat van brandstof."

Bereik van elektrische wagens steeds beter

Volgens de aanbieder van de groepsaankoop kunnen de elektrische wagens met 1 oplaadbeurt minstens 310 kilometer rijden.

"Belgen willen allemaal massaal naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden en dat is op dit moment nog lastig" zegt Verhelle. "Maar dat is vooral een probleem van infrastructuur. Onderweg opladen is nog niet altijd even gemakkelijk. Maar het blijft puzzelen."

Lees de kleine lettertjes

Volgens autojournalist Tony Verhelle is het dus zeker de moeite om zo'n groepsaankoop te bekijken. Maar zoals altijd is het ook hier belangrijk om vooraf goed het contract te lezen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!