Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Groepsaankopen: wie wordt er beter van?

wo 30 okt. - 7:15

Een groepsaankoop lijkt wel voordeel te hebben voor iedereen. De klant betaalt een lagere prijs en de leverancier krijgt er in één klap een heel pak klanten bij. Maar er komt ook al eens kritiek op.
groepsaankoop brandstof

Een groepsaankoop lijkt wel voordeel te hebben voor iedereen. De klant betaalt een lagere prijs en de leverancier krijgt er in één klap een heel pak klanten bij. Maar er komt ook al eens kritiek op. Vooral het feit dat de organisatoren zelf ook een graantje meepikken van hun groepsaankoop, vinden veel mensen niet eerlijk.

Hoe gaat zo'n groepsaankoop in z’n werk? Achter de schermen gebeurt er veel meer dan je zou denken.

Achter de schermen

Er zijn bedrijven die niks anders doen dan groepsaankopen organiseren, zoals Ichoosr en Pricewize.

Zij regelen de hele groepsaankoop in ruil voor een ‘CPS’, een Cost Per Sale. Dat is het bedrag dat de leverancier betaalt aan het organiserende bedrijf.

Als het bedrijf het goed onderhandelt, kan ook zij een graantje van meepikken. De CPS is hoger naargelang het aantal deelnemers.

Winst

Dat het bedrijf dat de groepsaankoop organiseert ook winst opstrijkt, is niet zo vreemd. De winst zou anders volledig naar de leverancier gaan die het initiatief heeft genomen van de groepsaankoop. Met de cost per sale kunnen zij bovendien een deel van hun eigen kosten dekken.

Een voorbeeld: Bij de groepsaankoop van Test Aankoop is de cost per sale 18 euro. Van die 18 euro strijkt Test Aankoop de helft op, namelijk 9 euro.

Als de klant die voor de groepsaankoop intekent lid is van Test Aankoop, dan krijgt hij die 9 euro.

Als de klant geen lid is, gaat de 9 euro naar Test Aankoop. Zo financiert Test Aankoop onder andere de promotie van haar groepsaankoop.

Tips

Voor je intekent op een groepsaankoop, houd je het best met de volgende dingen rekening:

  • Wat staat er in de overeenkomst? Lees die goed na om te zien waartoe jij je precies verbindt. Je hebt namelijk niet alleen een overeenkomst met een leverancier, maar ook met de groepsaankoper.
  • Het is moeilijk om na te gaan hoeveel korting je ontvangt door op de groepsaankoop in te tekenen, omdat je geen volledige prijsgegevens hebt. Vaak betaal je ook administratiekosten, die je van de korting moet aftrekken.
  • Het is belangrijk te weten wat er gebeurt met de groepsaankoop waarop je hebt ingetekend, als er iets fout gaat. Als je bijvoorbeeld niet alle stookolie kan afnemen die je via de groep hebt gekocht, als de tank niet op tijd gekeurd kan worden, of als je zelf een lange periode niet thuis bent (en dus geen energie verbruikt)… In zo’n geval kan je een boete krijgen als dat in de overeenkomst staat.
  • Als je intekent op een groepsaankoop, teken je een contract dat een jaar geldig is. Dat wordt nadien stilzwijgend verlengd, maar niet aan hetzelfde tarief als tijdens het eerste jaar van het contract. Als je elk jaar van een korting wil genieten, dan schrijf je je dus het best elk jaar voor een nieuwe groepsaankoop in. Daarvoor kan je best zelf alle energietarieven vergelijken en kijken hoeveel je kan besparen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet