Heb je een virusscanner nodig op je smartphone of tablet?

woensdag 17 oktober 2018 - 08:01
Tegenwoordig surfen we vaker mobiel op het internet dan op een laptop of desktop computer thuis. Maar hoe zit het dan met de beveiliging van die mobiele toestellen?

Let op met het downloaden van apps

Of je smartphone nu draait op IOS van Apple, of op Android van Google of op nog iets anders... Je apps haal je normaal gezien uit de "winkel" van je besturingssysteem. En om in die winkel terecht te komen moeten apps eerst goedgekeurd worden door Apple of Google of... Maar soms glippen er toch enkele minder "deftige" apps door de mazen van het net. Daarom deze tips!

  • Wil je een onbekende app downloaden? Kijk dan even naar wat andere gebruikers ervan vinden. Als alle reviews zijn opgesteld in een taal die je niet kan lezen, dan is dat een reden om wat meer op je hoede te zijn. Dan zoek je de app best even op in je zoekmachine. Als er dan verschillende links opduiken die spreken over hackers, download de app dan NIET. 
  • Wil je een bekende app downloaden? (Facebook, Instagram, Radio 2 app...) let er dan zéker op dat de naam van de app juist gespeld is. En dus niet bijvoorbeeld Faceboek, Instagrom of Radiio 2. Een ander goed truckje bij zo'n bekende apps is kijken hoe vaak anderen ze al gedownload hebben. Als iets al 1 miljoen of meer keren gedownload is, dan mag je er waarschijnlijk volledig gerust in zijn. 

Update je telefoon! 

Als er een nieuwe update beschikbaar is voor het besturingssysteem van je telefoon of tablet, download & installeer die dan zo snel mogelijk. Zo'n update zorgt ervoor dat bepaalde "gaatjes" in de beveiliging gedicht worden.

En als je een telefoon koopt die op Android draait, kies dan voor een merk dat een lange tijd blijft updates uitbrengen, ook voor zijn oudere toestellen. Merken die dat meestal erg netjes doen zijn Motorola, OnePlus en Sony. Vaak garandeert een merk ook bijvoorbeeld 3 of 5 jaar lang security updates. Ook dat kan je opzoeken op internet. "Hoe lang krijgt [vul je merk in van telefoon] updates?"

Virusscanner? 

Als je een antivirusapp installeert op je tablet of telefoon, kan die alleen zijn werk doen als die de hele tijd draait op de achtergrond. Dat kan wel een effect hebben op bijvoorbeeld de batterijduur van je toestel. En vaak als zo'n app een boosdoener vangt is het al te laat, want dan staat hij al op je toestel. Dus een antivirus is niet meteen nodig op je telefoon, het help beter om goed op te letten en de tips hierboven ter harte te nemen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!