Heb jij je e-visum al?

donderdag 22 mei 2014 - 08:00
Plannen om met vakantie te gaan naar Turkije? Vergeet je e-visum niet!

Reizen naar Turkije wordt binnenkort een stukje eenvoudiger, of ingewikkelder. Het is maar hoe je het bekijkt.

Sinds 10 april 2014 kan je in principe geen visum meer kopen op de luchthaven bij aankomst in Turkije. Voortaan moet je dat aanvragen via het internet.

Dat is althans de theorie. In de praktijk last de Turkse overheid tot 31 oktober 2014 een overgangsperiode in. Tot dan kan je kiezen: op de luchthaven of online. Dat laatste blijkt niet zo eenvoudig.

Toch is het goedkoper om je visum online te bestellen: het kost 15 euro online tegenover 25 euro in de luchthaven.

Hoe bestel je een e-visum online:

1. Website

Typ ‘www.evisa.gov.tr’ in de balk van je internetbrowser, dat is de officiële Turkse visa-site. Op het internet zijn er nog andere sites die visa voor Turkije aanbieden, maar daar zijn de prijzen vaak hoger dan het officiële tarief.

2. Taal

Nu zie je normaal gezien het beginscherm van de site. Die is helaas enkel beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Turks. De Turkse overheid werkt momenteel aan een Nederlandstalige versie.

De standaardtaal is Engels, maar je kan de taal in de linkerbovenhoek aanpassen. Wij volgen de Engelstalige versie en zullen ook de Engelstalige benamingen gebruiken in de verdere uitleg.

3. Eerste stap

Klik op ‘Apply Now’ in de linkerbovenhoek. Er opent een nieuw scherm, de eerste stap van de aanvraag. Selecteer bij ‘Country/Region’ jouw nationaliteit (waarschijnlijk moet je hier dus kiezen voor ‘Belgium’). Heb je een dubbele nationaliteit kies dan de nationaliteit van het paspoort waarmee je wil reizen.

Selecteer daaronder je ‘Travel document’. Ga je gewoon als toerist op reis, kies dan ‘Ordinary Passport’ als je wil reizen met je internationaal paspoort (het rode boekje).

Als je enkel een Belgisch paspoort (de kaart met de chip) hebt, klik dan ‘Identity Card’ aan. Vul nu de ‘Security Verification’ in en klik op ‘Save and Continue’.

4. Tweede stap

Nu moet je de datum kiezen waarop je aankomt in Turkije. Dit doe je door in het kalendertje de correcte datum te selecteren. Klik daarna op’ Save and Continue’.

5. Derde stap

‘Personal information’: vul hier al je persoonlijke gegevens in. Doe dit zorgvuldig, want foutjes kan je niet meer rechtzetten eens je betaald hebt. Dan moet je een nieuw visum aanvragen en dus… opnieuw betalen.

Nadat je alles ingevuld hebt, klik je op ‘Save and Continue’. Daarna krijg je een venster met al je gegevens. Kijk deze nog eens grondig na, alvorens op ‘Verify’ te duwen.

6. Mail

Nu zou je normaal gezien een mail ontvangen moeten hebben. Als dat niet het geval is, klik dan op ‘Resend mail’. Heb je nog steeds geen mail ontvangen, stel je dan de vraag of je wel het juiste e-mailadres hebt ingevuld.

Open nu je mail en klik op ‘Approve’. Je wordt doorgestuurd naar een pagina waarop je kan betalen. Het visum kost 20 dollar, dat is ongeveer 15 euro.

7. Betaling

Je kan enkel betalen met Visa of MasterCard. De Turkse overheid zal de betaalmogelijkheden uitbreiden in de toekomst.

Vul je gegevens in en klik op ‘Make Payment’. De betaling zal enkele minuten duren. Refresh je pagina niet in de tussentijd.

8. Klaar!

Normaal gezien zit je elektronisch visum nu in je mailbox. Als dat niet het geval is en je toch al de net beschreven stappen gevolgd hebt, kan je de helpdesk bellen op +90 312 292 29 29 of op naar de startpagina gaan en via ‘Contact Us’ het contactformulier invullen.

De Turkse ambassade en consulaten in België vragen met aandrang om hen niet meer te contacteren met vragen over het e-visum. Zij hebben niets te maken met de site en kunnen jouw vragen dus ook niet beantwoorden.

Op DEZE site staat alles nog eens uitgebreid uitgelegd met foto’s!

Een prettige reis!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!