Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Help, de buren maken teveel stof

ma 12 dec. - 7:10

Je buur verbouwt z'n huis en jij zit maandenlang in het stof. Kan je hem aanklagen voor overlast?
burenruzie: laat het niet zo ver komen

Of het nu gaat om lawaai, geurhinder, stof of overhangende takken... Heel wat zaken kunnen ergelijk zijn. Maar een ergernis is daarom nog geen overlast.

Bij geluidshinder zijn de regels duidelijk omschreven: je mag geen lawaai maken na 22u en in sommige steden ook niet op zon- en feestdagen. Andere vormen van overlast zijn moeilijker te definiëren in wetteksten. Lees: voor interpretatie vatbaar.

De wet

Volgens vrederechter Dirk De Groote is overlast iets wat enkel maar door een feitelijke vaststelling kan bepaald worden. Dat wil zeggen: je moet de hinder meemaken, zien of horen. Dan pas kun je bepalen of het werkelijk over overlast gaat.

Die vaststelling kan enkel gebeuren door een rechter. Er bestaat namelijk geen sluitende wetgeving over, en overlast is iets gevoelsmatig en situatiegevoelig.

Als je dus je huis renoveert en lawaai of stof veroorzaakt, wil dat niet automatisch zeggen dat je overlast veroorzaakt. Je moet er vooral voor zorgen dat de overlast die je veroorzaakt minimaal is. Je moet je dus gedragen als een goede huisvader en er alles aan doen om de gevolgen voor anderen te beperken.

Overlast? Een stappenplan.

Allereerst neem je contact op met de persoon die volgens jou overlast veroorzaakt. Een goed gesprek kan vaak veel ergernissen oplossen.

Blijf je toch hinder ondervinden? Dan kan je concrete afspraken op papier zetten met bijvoorbeeld de buurman of -vrouw die voor overlast zorgt. Zet bijvoorbeeld een datum op papier waarop de haag ten laatste gesnoeid moet worden. Spreek af op welke tijdstippen er gewerkt kan worden. Spreek een betere plaats af om de compostbak te zetten.

Met die concrete afspraken op papier kan je dan naar een vrederechter gaan. Die zet er zijn handtekening onder, en dat maakt de afspraken bindend.

Als de overlast blijft aanhouden, dan kan je nog altijd een klacht indienen en naar de rechtbank gaan. Maar dat is natuurlijk niet ideaal als je komende zomer samen met die buurman eens wil barbecueën.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet