Help, ik ben bestolen op hotel!

maandag 22 juli 2019 - 11:42
Het komt gelukkig uitzonderlijk voor maar wat kan je doen als je bestolen wordt in je hotel? De Inspecteur heeft enkele tips.

Binnenland

In ons land bestaat er een wetgeving over wie aansprakelijk is in het geval van diefstal in een hotel. Een hotelier is verantwoordelijk wanneer goederen ontvreemd worden in het hotel tijdens jouw verblijf (op de kamer, in de bagageruimte,..).

De aansprakelijkheid voor de geleden schade kan oplopen tot maximaal 100 keer de logieprijs van die dag. Maar een hotel is niet altijd aansprakelijk. Er zijn ook uitzonderingen:

  • Een gewapende overval
  • Diefstal uit voertuigen op de parking
  • Overmacht
  • Ontvreemding van dieren

Buitenland

Elk land heeft zijn eigen wetgeving. Je vraagt in zo'n situatie best even aan de hotelier wat je kan doen. 

Belangrijke tips

  • Stop kleine waardevolle spullen altijd in de kluis
  • Neem je waardevolle spullen (laptop, elektronica, dure merkkledij,..) mee, maak dan steeds een inventaris op. Neem ook foto's als bewijsmateriaal.
  • Ga je bijvoorbeeld op fietsvakantie, parkeer je fiets dan altijd in de bewaarruimte van het hotel. Zet hem niet op straat want in dat geval is het hotel niet aansprakelijk.

Verzekering

Ga je op vakantie, dan heb je altijd de mogelijkheid om een reisverzekering of bagageverzekering af te sluiten. Het kan ook zijn dat je al een verzekering hebt die die risico's dekt. Informeer dus zeker en vast bij je verzekeraar wat voor jou de beste optie is.

Ben je bijvoorbeeld een amateurfotograaf met een heel dure camera uitrusting, dan heb je misschien al een verzekering voor alles wat kan mis gaan. Waaronder ook een hoteldiefstal.

Touroperator

Indien je reist met een touroperator kan je altijd een beroep doen op de plaatselijke vertegenwoordigers. Zij begeleiden je in het hotel en bij de politie en kunnen de eventuele taalbarrière helpen overbruggen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!