Help, ik kan mijn tweedehandsscooter niet inschrijven

donderdag 14 juni 2018 - 07:16
Luisteraar Ruth krijgt haar tweedehandsscooter maar niet ingeschreven. Ze wordt door verschillende partijen steeds van het kastje naar de muur gestuurd.

Nieuwe regelgeving

Sinds 2014 is het verplicht om je scooter in te schrijven. De FOD Mobiliteit voorzag hiervoor een overgangsperiode tot 2015, die nadien nog met een jaar verlengd werd. Toch zijn er nog heel wat mensen die vandaag rondrijden met een niet-ingeschreven scooter. Een nieuwe scooter raakt vlotjes ingeschreven, bij een tweedehands lukt dit minder makkelijk zo blijkt.

Hoe schrijf ik mijn scooter in?

 • Je gaat met je gelijkvormigheidsattest naar Bpost: zij sturen alle technische gegevens door naar het DIV
 • Een aantal dagen later krijg je de kentekenplaat toegestuurd met de post

Het probleem: het gelijkvormigheidsattest

Ruth heeft, net zoals vele anderen, geen gelijkvormigheidsattest omdat ze haar scooter tweedehands aankocht. En daar beginnen de moeilijkheden..

Wat kan ik doen?

 • Neem contact op met de fabrikant of de verkoper om toch zo'n attest te bekomen.
 • Als zij jou geen attest kunnen voorleggen, is er nog een laatste optie en dat is zelf jouw scooter laten homologeren. Hiervoor moet je contact opnemen met de cel homologatie van de Vlaamse overheid. Dit is wel een zeer kostelijke zaak.

Veel onduidelijkheid

Eens je dat gelijkvormigheidsattest in handen hebt, is het inschrijven van je scooter makkelijk. Maar luisteraar Ruth werd van Bpost, naar de douane naar de verzekeringen gestuurd. Sven Heyndrickx van de FOD Mobiliteit: "We merken dat er bij sommige mensen in de sector heel wat onduidelijkheid bestaat over wat nu juist de te volgen procedure is". De FOD Mobiliteit heeft daarom iedereen nogmaals geïnformeerd zodat alle instanties weten wat ze moeten doen. 

  We merken dat er veel onduidelijkheid is daarom hebben we voorbije week nogmaals alle mensen uit de sector de juiste procedure toegestuurd

  Sven Heyndrickx, woordvoerder FOD Mobiliteit

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!