Help, ik moet lactosevrij eten en drinken, wat nu?

woensdag 25 november 2020 - 08:16
melk drinken
Lactose is een suiker die van nature aanwezig in melk van alle zoogdieren, ook in moedermelk. Lactose levert ons energie. Die lactose wordt verteerd door lactase, die in de dunne darm wordt aangemaakt. Maar bij mensen met lactose-intolerantie lukt dat niet zo goed.

Wat is lactose-intolerantie?  

Bij mensen met lactose-intolerantie wordt het lactase-enzym te weinig aangemaakt of het werkt niet. Zo kunnen ze de lactose in melkproducten niet goed verteren. Dat levert ongemakken op zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid of zelfs diarree.  

Wat is lactosevrije melk?    

Bij de lactosevrije melk is het lactosegehalte verlaagd. Dat wordt uit de melk verwijderd of gesplitst zoals in dunne darm. Lactosevrije melk bevat dezelfde voedingswaarde als gewone melk. Alle essentiële voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en kalium en vitamines B2 en B12 zitten er nog in.  

Zowat alle zuivelproducten zijn in lactosevrije versie te verkrijgen: melk, chocomelk, yoghurt... Er is een heel gamma van innovatieve lactosevrije producten bij verschillende merken.
    
Een aantal zuivelproducten bevatten van nature minder of zelfs geen lactose. Bij harde en halfharde kazen zorgt het rijpingsproces ervoor dat lactose wordt omgezet. En bij yoghurt heb je het fenomeen dat de bacteriën zorgen voor een betere vertering van de lactose in de dunne darm.   
 

soyamelk

Ook plantaardige producten zijn vaak lactosevrij 

Er bestaat ook een groot gamma aan plantaardige producten die lactosevrij zijn: soyamelk, rijstmelk of amandelmelk en afgeleiden daarvan zoals yoghurt op basis van soyamelk en pudding met amandelmelk. Ook dat zijn prima producten voor mensen die lactosevrij moeten eten.    

Veganistische of 'vegan' producten zijn ook lactosevrij want ze bevatten ingrediënten van dierlijke oorsprong. Er bestaat bijvoorbeeld allerlei soorten veganistische kaas zoals sneetjeskaas, parmezaan, mozzarella, feta of roomkaas. In veganistische vleesvervangers zit er ook geen melk. Vegetarische producten kunnen wel lactose bevatten, want vegetariërs eten wel zuivelproducten van dierlijke oorsprong.      

Lactose zit soms waar je het niet verwacht  

Als je de kleine lettertjes op verpakkingen leest, merk je vaak dat er ook lactose zit in producten waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld in choco en snoep en chips maar ook in charcuterie en vleesgerechten, in lasagne en pizza, in koeken en gebak en in sommige broodsoorten.   

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!