Help, mijn medicatie is uitgeput!

woensdag 16 mei 2018 - 08:23
Een tekort aan medicijnen bij de apotheker, het gebeurt wel vaker. Maar hoe komt dit precies en wat kan je het beste doen?

Hoe komt het dat medicijnen uitgeput raken?

  • Het kan zijn dat er productieproblemen optreden. Vorig jaar nog is er een grote brand uitgebroken bij een belangrijke medische fabrikant waardoor bepaalde geneesmiddelen een tijdje niet te verkrijgen waren. 
  • Soms is de vraag naar een bepaald medicijn veel groter dan het aanbod.
  • België is een belangrijke speler op de farmaceutische markt. Er is heel wat onderzoek en ontwikkeling in ons land. Daardoor ontstaan er soms tekorten op onze markt omdat er heel veel medicijnen uitgevoerd worden naar het buitenland. 

Over het algemeen is de beschikbaarheid van geneesmiddelen erg groot. Meermaals per dag zijn er leveringen bij apothekers. Maar er kan altijd een probleem optreden natuurlijk.

Lieven Zwaenepoel - Woordvoerder Algemene Farmaceutische Bond

Wat als mijn medicijn uitgeput raakt?

Als jouw medicijn niet beschikbaar is, kan de apotheker een alternatief geneesmiddel voorschrijven. De kans bestaat dan wel dat dit iets duurder is of dat er geen terugbetaling is. In sommige gevallen kan een medicijn wel terugbetaald worden, bijvoorbeeld wanneer het uitgevoerd wordt uit het buitenland. Maar dit verschilt van medicijn tot medicijn. De apotheker kan natuurlijk ook zelf 'pilletjes draaien' als hij beschikt over de juiste grondstoffen. In het slechtste geval wordt de behandeling stopgezet. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!