Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: down- en uploadsnelheid, krijg je waar voor je geld?

di 4 dec. - 8:39

De helpdesk kreeg een vraag – of eerder een advies- van Frans Baes. Hij vroeg zich af of de luisteraars al eens zijn nagegaan welke internetdownloadsnelheid ze van hun provider krijgen.” De meesten w
klok

De helpdesk kreeg een vraag – of eerder een advies- van Frans Baes. Hij vroeg zich af of de luisteraars al eens zijn nagegaan welke internetdownloadsnelheid ze van hun provider krijgen.” De meesten weten niet hoe dat moet gemeten worden en daarom maken de providers gretig misbruik van de situatie.” En hij voegt eraan toe dat België een van de duurste internetlanden is en “als we dan nog niet krijgen waar we voor betalen dan is dit helemaal te gortig.”

Wat Frans zegt klopt, je krijgt niet altijd de snelheid waarvoor je betaalt, maar een klein verschil is onvermijdelijk.

Wat is het?

De download-snelheid is de snelheid waarmee de gegevens per seconde bij jou terecht komen als je naar een website surft op je computer. Dat gaat heel snel als je gewoon surft, maar als je gaat skypen (telefoneren met de computer ) of als je naar filmpjes kijkt op YouTube, bijvoorbeeld, dan kan dat al iets trager gaan.

Het omgekeerde bestaat ook, de uploadsnelheid, dat is de snelheid waarmee jij zelf gegevens op het internet kan zetten, bijvoorbeeld als je een digitaal foto-album maakt, of ook bij skypen - dan stuur je zelf beeld en geluid door.

En we stellen vast dat de meeste abonnementen een grote downloadsnelheid, maar een trage uploadsnelheid aanbieden.

Wat bepaalt de snelheid?

Hoe snel het gaat om die gegevens door te sturen, schommelt nogal, zegt Raphaël Cockx van T-zine, de internetblog van de krant De Tijd.

Het hangt af van :

  • de afstand. Surfen naar websites in België of Nederland zal sneller gaan dan naar Amerika dan naar Australië. Misschien merk je dat niet meteen, maar als je het meet dan zie je het wel.
  • de letterlijke afstand tussen je lijn en de apparatuur van Belgacom die alles doorstuurt. In stedelijke gebieden kan het sneller gaan dan op het platteland
  • het uur. Als je surft op een moment dat veel mensen dat doen, dan gaat alles trager. Raphael geeft als voorbeeld, de middagpauze op het werk, waar iedereen gebruik van maakt om even naar Facebook te gaan - dan zal het ietsje trager zijn.

Frans suggereert www.speedtest.net om te controleren of je de snelheid die beloofd is ook werkelijk haalt. Dat is inderdaad de bekendste website, zegt Raphael Cockx.

Geen waar voor je geld?

Als je merkt dat je teveel betaalt voor wat je krijgt, dan kan je je abonnementsformule nakijken en eventueel veranderen. Maar gewoonlijk worden die snelheden wel op voorhand gemeten en zouden de providers je geen abonnementen mogen aanbieden voor snelheden die je technisch helemaal niet kan halen. Het kan geen kwaad om de vergelijking te maken tussen wat je werkelijk hebt en wat je zou moeten hebben. Maar omdat die factoren die de snelheid bepalen een rol spelen en voor schommelingen zorgen, zal er altijd een klein verschil op de down- en uploadsnelheid zitten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet