Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: hoe zit het nog met mijn Arcopar-aandelen?

wo 28 nov. - 7:45

Michel Wieczerniak was één van de bijna 800.000 mensen die Arcopar-aandelen hadden gekocht. Michel deed dat destijds bij het afsluiten van een verzekering. Hij kreeg er korting door en kon tegelijk sp
Arcopar

Michel Wieczerniak was één van de bijna achthonderdduizend mensen die Arcopar-aandelen hadden gekocht. Michel deed dat destijds bij het afsluiten van een verzekering. Hij kreeg er korting door en kon tegelijk sparen, dat was mooi meegenomen. Maar toen kwam de bankencrisis en Arcopar werd meegesleept in de malaise van Dexia. “Hoe kan ik ooit mijn geld recupereren?”, vraagt Michel.

Wat is Arco?

Arco is de financiële poot van het ACW, de Christelijke Arbeidersbeweging, en een van de grootste aandeelhouders van Dexia. De coöperanten van Arco hadden dus via hun aandeel in Arco ook aandeel in Dexia. Maar Dexia kwam in zware problemen en Arco werd daarin meegesleept. Nu is Arco ‘in ontbinding’, zoals dat heet.

Michaël Van Droogenbroeck, economiespecialist bij het nieuws, zegt dat die bijna 800.000 vennoten, of coöperanten van Arcopar vaak ‘heel onschuldig’ aan die aandelen gekomen zijn. Het werd hen voorgesteld bij bijvoorbeeld een verzekering zoals Michel, of bij het afsluiten van een lening bij bijvoorbeeld Dexia, of Bacop, en ze deden er op dat moment een goede zaak mee. Maar vaak wisten ze niet duidelijk dat het om aandelen ging.

Staatsgarantie?

De hele situatie was ook onduidelijk. Bij de ontbinding van Arco vorig jaar moest de overheid beslissen in welke categorie de vennoten ingedeeld werden: bij de spaarders of bij de beleggers? De regering besliste om de ‘spaarders’ onder het beschermingsfonds voor deposito’s te laten zetten. Op die manier konden ze genieten van een staatswaarborg bij een faillissement.

Maar dat is een beslissing van de Belgische politiek die nog moet goedgekeurd worden door Europa en de EU doet er moeilijk over, zegt Michaël.

En er is nog een andere voorwaarde. De Raad Van State heeft zich over de waarborgregeling gebogen, nadat ze een verzoekschrift kreeg daarover van de Vlaamse Federatie van Beleggers. Die vindt dat er onwettige dingen in die regeling staan en ze vindt ook dat alle aandeelhouders van Dexia gelijk moeten behandeld worden. Als de Raad ingaat op dat verzoekschrift en de waarborgregeling nietig verklaart, dan staan de vennoten van Arco er slecht voor.

Het is dus wachten op een beslissing. Maar zelfs als de staatswaarborg toch doorgaat, dan kunnen de vennoten enkel hun ‘inleg’ terug krijgen.

De inleg is het oorspronkelijk geïnvesteerde kapitaal. Gewoonlijk, zegt Michaël Van Droogenbroeck was dat rond de 2.000 euro. Hoe dan ook zou het dan nog jaren duren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet