Helpdesk: is een internetbank betrouwbaar?

vrijdag 22 maart 2013 - 08:30
internetbank
Myriam wil wat spaarcenten opzij zetten en dacht aan de Moneyyou flex rekening. Maar dat is bij een internetbank. Is dat wel betrouwbaar, vraagt Myriam.

Myriam wil wat spaarcenten opzij zetten en dacht aan de Moneyyou flex rekening. Maar dat is bij een internetbank. Is dat wel betrouwbaar? Vraagt Myriam.


Vele internetbanken hebben bij ons geen kantoor of loket, maar zijn even betrouwbaar als banken die dat wel hebben, zegt financieel journaliste Frida Deceunynck. Ze worden gecontroleerd net zoals de gewone banken. En de overheidswaarborg van 100.000 euro per persoon geldt ook voor de internetspaarrekeningen. Als de bank failliet gaat, is je spaargeld tot 100.000 euro gewaarborgd door de overheid.

Money You is de Belgische internetbank van de Nederlandse bank ABN Amro. En er zijn nog banken die in het buitenland kantoren hebben, maar bij ons alleen een internetpoot. Rabobank.be bijvoorbeeld, ook NIBC Direct, Banca Monte Paschi, Fortuneo,….

Opvallend is dat die internetbanken, ook de Belgische, gewoonlijk een hogere intrest geven op hun spaarrekeningen.

Internetbanken hebben ook niet meer of minder kans om failliet te gaan dan gewone banken. Banken worden trouwens gerangschikt op hun financiële gezondheid: “Hoe gezond een bank is, kan je zien aan haar rating. De meeste banken zijn zeer gezond en hebben aan A-rating, maar er zijn er ook met een B-rating. Money You behoort tot de groep van zeer gezonde bank met rating A+. “

Als het toch zou gebeuren, zal de overheid er alles aan doen om de bank te redden. Dat is blijkbaar goedkoper dan de spaarders uitbetalen en alle miserie opkuisen na een faillissement!

Of die flex spaarrekening van Money You een goede keuze is voor Myriam hangt af van wat Myriams bedoeling is: “De Flex spaarrekening is bedoeld voor spaarders die hun geld binnen het jaar weer nodig hebben. Je hebt hier een vrij hoge basisrente en een minimale getrouwheidspremie. De getrouwheidspremie ben je kwijt als je je geld binnen het jaar van de rekening haalt maar omdat de getrouwheidspremie bij deze rekening minimaal is, is dat niet zo erg. De basisrente krijg je altijd uitbetaald, ook als je binnen het jaar weer weg bent, en die is bij deze rekening het grootst.

De Plus spaarrekening heeft een lagere basisrente maar een veel hogere getrouwheidspremie. In het totaal ligt de rente hier ongeveer 0,20 procent hoger, maar om dat rendement volledig te hebben moet je het geld wel minstens een jaar laten staan. Men noemt dit ook wel eens een getrouwheidsrekening.

Myriam kan ook uitzoeken wat de rentes zijn bij andere banken, want bij de meeste internetspaarrekeningen kan je uit deze twee formules kiezen.

En er is bij internetbanken geen loket, maar wel een helpdesk of een contactcenter waar je kan naar bellen. En je mag gerust zijn: daar neemt een mens van vlees en bloed de telefoon op!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!