Helpdesk: levensverzekering fout uitbetaald?

donderdag 28 februari 2013 - 08:45
levensverzekering
Piet heeft met zijn vrouw een levensverzekering afgesloten. Toen zijn vrouw uitbetaald werd, kregen ze van de verzekering geen enkel bewijs van uitbetaling. Het geld werd wel op de rekening gestort, m

Piet heeft 41 jaar geleden samen met zijn vrouw een levensverzekering afgesloten bij Hamburg Mannheimer, nu Ergo. Het kapitaal van zijn vrouw is 10 jaar geleden uitgekeerd toen ze 60 werd. En nu komt de uitbetaling voor Piet dichterbij.

Toen zijn vrouw uitbetaald werd, kregen ze van de verzekering geen enkel bewijs van uitbetaling. Het geld werd wel op de rekening gestort, maar er was geen enkel formulier waarop ze konden controleren of het gestorte bedrag het juiste was. Toen ze het nakeken aan de hand van jaarlijkse uittreksels, bleek dat er een grote som was afgehouden. Piet vermoedt dat de agent een stuk van het kapitaal voor zich heeft gehouden als onkostenvergoeding. Bovendien moest zijn vrouw ook de polis afgeven aan die bankagent.

Piet is bang dat er ook fouten zullen gebeuren bij de uitbetaling van zijn levensverzekering nu. Wat kan hij verwachten? Gaan er bijvoorbeeld nog kosten af?

Ofwel is de afrekening verloren geraakt en is het bedrag dat is afgehouden de eindbelasting. Ofwel heeft de agent indertijd een fout bedrag doorgestort. Ofwel heeft die een stuk voor zichzelf gehouden en de afrekening laten verdwijnen! Maar dat zijn vermoedens zonder bewijzen.
Er is 1 manier om het te weten te komen en dat is door bij Ergo een kopie op te vragen van de afrekening, zegt financieel journaliste Frida Deceunynck. Dat zit wellicht nog in de archieven en met de bankuittreksels van toen erbij, kan Piet de bedragen vergelijken. Als de bedragen niet zouden kloppen, dan zal Ergo dat rechtzetten.


Intussen is Piet bijna 65 en wordt zijn levensverzekering ook uitbetaald. Hij zal ongeveer 2 maanden voor de vervaldag van het contract de afrekening krijgen. Daarop staat in detail welk bedrag zal worden uitbetaald, inclusief de winstdeelname.
Staat daar iets op dat niet klopt, dan moet hij deze afrekening niet ondertekenen maar eerst uitleg vragen. Is het in orde, dan kan hij zijn rekeningnummer invullen waarop het kapitaal moet worden uitbetaald.


Dat de polis wordt afgegeven op het einde van een contract is normaal, Verzekeringsmaatschappijen vragen dat soms om misverstanden te vermijden achteraf.
Normaal gezien worden op het eind van een levensverzekering geen kosten meer afgehouden. Want die zitten vervat in het bedrag van de polis.


Wat volgens Frida Deceunynck 10 jaar geleden wél zou kunnen gebeurd zijn, is dat er eindbelasting is afgehouden. Als het om een polis gaat waarvan de premies werden aangegeven op de belastingaangifte, dan is op het einde van de rit de ‘taks op het langetermijnsparen’ verschuldigd.
Dat zou de verklaring kunnen zijn voor de soms die destijds bij de polis van mevrouw is afgehouden. De afhouding gebeurt op de leeftijd van 60 jaar.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!