Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: mijn architect werkt zonder contract, is dat normaal?

vr 22 feb. - 7:45

Een architect tekent de voorplannen voor een huis en er wordt een budget afgesproken. Maar de architect had bij het begin aangekondigd dat hij niets op papier zette, alles werd mondeling overeengekome
architect

Een koppel heeft een architect die na een eerste afspraak de voorplannen voor een huis had getekend en met wie ze bij een volgende afspraak een budget afspraken. Plannen en budget waren volgens de architect goed verenigbaar.
Maar de architect had bij het begin aangekondigd dat hij niets op papier zette, alles werd mondeling overeengekomen. Enkele afspraken later bleek dat de plannen van de architect meer dan dubbel zo duur zouden zijn dan afgesproken en het koppel besliste om niet verder te gaan.
Enkele maanden later volgde een factuur van 2.500 euro voor die voorplannen en werd wegens contractbreuk een schadevergoeding geëist van 50 % van de uit te voeren opdrachten.




Dat is niet de normale gang van zaken: niets op papier zetten en dan een schadevergoeding eisen voor een contract dat er niet is geweest, dat kan niet. Maar een vergoeding voor die voorplannen moet wel kunnen, zegt Ivo Mechels, woordvoerder van Test Aankoop. De architect heeft er tenslotte aan gewerkt. Wel moet die vergoeding redelijk zijn, dat wil zeggen “redelijk in verhouding tot wat gebruikelijk is, tot de werkelijke prestaties en tot wat afgesproken is.”

Maar in dit geval is er niets echt duidelijk afgesproken want er stond niets op papier. Juist daarom heeft het koppel het recht aan zijn kant, zegt Ivo Mechels, “het is aan de architect om te bewijzen dat het bedrag van 2.500 euro is afgesproken. De architect draagt de bewijslast.”


De allereerste afspraken met een architect kunnen verkennende gesprekken zijn om te zien of je op dezelfde lijn zit. Maar een architect heeft informatieplicht. Hij moet onder andere zijn tarief bekend maken, vanaf wanneer de samenwerking als definitief beschouwd wordt, welke voorbereidende taken hij gratis wil uitvoeren en welke de kosten zijn voor de voorplannen als die niet in het ereloon zouden zitten.

“Je moet dus van bij het begin een raming van de kosten hebben en daarna beslis je of je verder gaat samenwerken of niet en normaal gezien wordt dan een schriftelijk contract getekend.”

Daarin staan dan de taken van die architect, het budget, de betaaltermijnen, wat wel en niet in de erelonen zit, en bijvoorbeeld ook afspraken over het verbreken van het contract en over geschillen.

In dit geval heeft de architect volgens Ivo Mechels een inschattingsfout gemaakt, want de prijs bleek meer dan dubbel zo hoog te zijn dan het oorspronkelijk mondeling afgesproken budget.

Kleine afwijkingen van het budget zijn wel mogelijk volgens Ivo Mechels, maar dat zijn redelijke afwijkingen, van bijvoorbeeld 10%. Als het budget na afspraak in het contract werkelijk erg met de voeten getreden wordt, dan kan je als klant het contract verbreken. En, dan is de bouwheer degene die een schadevergoeding mag vragen.

En mochten het koppel en de architect er niet uitkomen over een redelijke vergoeding voor die voorplannen, dan kunnen ze een minnelijke schikking bepleiten bij de Orde van Architecten. Ofwel – maar dan moeten ze allebei akkoord gaan - kunnen ze de zaak voorleggen aan de Verzoeningscommissie Bouw.

De Verzoeningscommissie Bouw

Orde van Architecten

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet