Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: waterschade

do 18 apr. - 6:30

Christine had in 2010 waterschade - de verzekering kwam tussen. In 2012 had ze opnieuw een waterlek. Ze heeft toen zelf iemand gezocht en nam pas daarna contact op met de verzekeraar. Die betaalde maa
waterschade

Christine heeft een vraag over haar brandverzekering.

In 2010 had ze waterschade en kwam de verzekering tussenbeide. En in 2012 had ze opnieuw een waterlek. Ze heeft toen zelf iemand gezocht om dat lek op te sporen en nam pas daarna contact op met de verzekeraar. Die stuurde een expert en vergoedde de gevolgschade, maar… niet de kosten aan de lekkende buizen die de schade hadden veroorzaakt. En wat later kreeg Christine zelfs een brief met de boodschap: “bij het volgende schadegeval wordt de vrijstelling vervijfvoudigd”!
Ze vraagt zich af of dit de gewone gang van zaken is?



En ja, een verzekeraar mag na een schadegeval de vrijstelling (de franchise, zoals we die meestal noemen) optrekken. En wat meer is: een verzekeraar mag zelfs het contract eenzijdig stopzetten na een schadegeval! Dus daar kan Christine eigenlijk niet veel aan doen. Behalve dan zoeken naar een andere verzekeraar met betere voorwaarden.

Een brandverzekering vergoedt inderdaad waterschade. Maar in de kleine lettertjes staat dat dat alleen geldt voor gevolgschade. De leidingen en toestellen die aan de basis liggen van het lek, die worden niet vergoed, zegt Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia, de vereniging van verzekeringsondernemingen:

Het eerste wat je moet doen als je ergens een waterlek hebt, is maatregelen nemen om de schade te beperken. En het tweede is zo snel mogelijk de verzekeraar op de hoogte brengen. En de logica zegt dan dat als je de schade kan beperken door snel het lek te laten opsporen, dat de verzekering dan ook voor die kosten tussenbeide zal komen. Maar... dat is vatbaar voor discussie. Als je op veilig wil spelen, dan verwittig je best eerst je verzekeraar, zegt Peter Wiels. Als hun expert beslist dat het lek moet opgespoord worden, dan is er helemaal geen discussie meer over wie de kosten moet betalen, want dan vindt de verzekeraar de opsporing zelf noodzakelijk.

Misschien nog een tip bij schade: wacht - als je kan - met de definitieve herstelling tot de verzekeraar is komen kijken. Want als er van het lek niets meer te zien is, dan kan het zijn dat je helemaal niks trekt!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet