Helpen als vrijwilliger tijdens De Warmste Week? Een praktische handleiding

donderdag 5 december 2019 - 08:12
Het is vandaag de internationale dag van de vrijwilliger. Het perfecte moment voor het startschot van de vrijwilligersactie van De Warmste Week. Vanaf vandaag steken honderden mensen hun handen uit de mouwen voor de meer dan 2.000 geregistreerde doelen. Wil jij ook graag een handje helpen? Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk!

Wat is vrijwilligerswerk en wie mag het doen?

Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil en onbetaald, een stuk van zijn of haar tijd geeft aan een organisatie. Die organisatie mag geen winst nastreven. Dus een handje gaan helpen bij de lokale bakker is geen vorm van vrijwilligerswerk.

In principe mag iedereen ongelimiteerd aan vrijwilligerswerk doen vanaf 16 jaar. Een 12-jarige mag dus niet zomaar aan de slag gaan als vrijwilliger, dat kan alleen in een pedagogische of educatieve context. "Het is opletten wanneer je voor de Warmste Week je kinderen meeneemt om te gaan helpen. Zij vallen niet onder de vrijwilligerswet en krijgen dus ook niet dezelfde bescherming", vertelt Eva Hambach van het Steunpunt Vrijwilligerswerk bij De Inspecteur. 

Het is wel even opletten als je een uitkering, leefloon of ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangt. Dan moet je eerst toestemming krijgen van de RVA, het OCMW of je adviserende geneesheer. 

Ben je verzekerd als vrijwilliger?

In de meeste gevallen genieten de vrijwilligers 'immuniteit' dankzij de gratis vrijwilligersverzekering, tot 1000 vrijwilligersuren per jaar. Dat wil zeggen dat de vrijwilliger niet aansprakelijk gesteld kan worden voor een fout die schade berokkend aan een derde partij. Let op: niet elke organisatie kan een beroep doen op die gratis vrijwilligersverzekering. "Vraag voldoende informatie aan de organisatie waarbij je aan de slag wil. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan", zegt Eva Hambach.

De vrijwilligersverzekering is een ingewikkelde materie. Meer informatie vind je op de website van het Vlaams Steuntpunt voor Vrijwilligerswerk

De vrijwilligersverzekering zit complex in elkaar. Informeer je zo goed mogelijk op voorhand bij de organisatie

Eva Hambach, Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk

Word ik vergoed als vrijwilliger? 

Een vrijwilliger wordt nooit betaald voor de geleverde prestaties. Al kan er wel een kostenvergoeding toegekend worden aangezien het niet de bedoeling is dat de vrijwilliger zelf kosten maakt. Die kostenvergoeding is voor zaken als vervoer, een genuttigde maaltijd en dergelijke meer. 

Hoe kan ik aan de slag als vrijwilliger?

Ben je nog nooit vrijwilliger geweest, maar wil je je in het kader van De Warmste Week engageren? Neem dan een kijkje op de website van De Warmste Week. Daar kan je nu honderden vrijwilligersacties vinden die hun deuren openzetten voor iedereen die het gewoon eens wilt proberen. Ook los van De Warmste Week kan je heel het jaar door aan de slag als vrijwilliger. 

Toch geeft Eva Hambach de tip om eerst contact op te nemen met de organisatie om te kijken of die jou wel ligt. En ook omgekeerd; of jij wel in de smaak valt bij de organisatie. "Een vrijwilligersorganisatie heeft het recht om je te weigeren", zegt ze.

In sommige gevallen moet je ook een opleiding doen vooraleer je aan de slag kan. "Dat gaat dan over organisaties als de Zelfmoordlijn of Teleonthaal bijvoorbeeld. Daar kan niet zomaar eender wie achter de telefoon kruipen uiteraard". 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!