Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpen als vrijwilliger? De Inspecteur zoekt uit wat de regels zijn voor vrijwilligerswerk

ma 28 feb. - 5:12

Wil jij vrijwilligerswerk doen maar weet je niet waar je terecht kan? Of heb je vragen over de verzekering of de mogelijke vergoeding die je kan krijgen? De Inspecteur kent het antwoord op de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk.
© Canva

Er is in Vlaanderen een tekort aan vrijwilligers. Organisaties gaan je met open armen ontvangen.

Op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw vind je heel veel informatie. De organisatie ondersteunt en promoot het vrijwilligerswerk in Vlaanderen.

Wat is vrijwilligerswerk en wie mag het doen?

Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil en onbetaald een stuk van zijn of haar tijd geeft aan een organisatie.

Die organisatie mag zelf geen winst nastreven. Je kan dus geen vrijwilliger worden bij een bedrijf of bij de lokale bakker. 

In principe mag iedereen ongelimiteerd vrijwilligerswerk doen vanaf 16 jaar. Dat is de minimumleeftijd. Een 12-jarige mag dus niet zomaar bij een organisatie meedraaien, dat kan alleen in een pedagogische of educatieve context. Tijdens een schooldag meelopen met een project kan dus wel. 

Opgelet: als je een uitkering, een leefloon of een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt, kan je niet zomaar als vrijwilliger beginnen. Je moet toestemming hebben van de RVA, het OCMW of je adviserende dokter.

Ben ik verzekerd als vrijwilliger?

In de meeste gevallen genieten de vrijwilligers 'immuniteit' dankzij de gratis vrijwilligersverzekering. Die verzekering geeft dekking tot 1000 vrijwilligersuren per jaar. Dankzij die verzekering kan je als vrijwilliger niet aansprakelijk gesteld worden voor een fout die schade berokkend aan een derde partij.

Let op: niet elke organisatie kan een beroep doen op die gratis vrijwilligersverzekering. Vraag voldoende informatie aan de organisatie waarbij je aan de slag wil. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. 

De vrijwilligersverzekering heeft ook bepaalde voorwaarden en uitsluitingen. Je leest er meer over op de webiste van het Vlaams Steuntpunt voor Vrijwilligerswerk

Word ik vergoed als vrijwilliger? 

Een vrijwilliger wordt nooit betaald voor de geleverde prestaties. De meeste mensen die vrijwilligerswerk doen, doen dat trouwens volledig gratis.

Sommige organisaties geven wel een kostenvergoeding. Die kostenvergoeding is voor dingen zoals vervoer, een maaltijd. Het is dus niet de bedoeling dat je betaald wordt De vergoeding is begrensd per dag en per jaar. De regels liggen vast in de Vrijwilligerswet en die wet wordt strikt toegepast. 

Het maximum voor de kostenvergoeding ligt op 36,84 euro per dag. En 1.473,37 euro per jaar. Dat bedrag mag niet worden overschreden. Als je kosten maakt in opdracht van een organisatie (denk bijvoorbeeld aan drukwerk of iets anders) dan kan je daar ook voor vergoed worden maar dan moet je altijd bewijsstukken kunnen voorleggen.

Als je het bedrag overschrijdt, ben je in feite geen vrijwilliger meer. De organisatie verliest zijn status als vrijwilligersorganisatie en als vrijwilliger word je op het volledige bedrag belast. Als blijkt dat je niet in loondienst werkt maar een vervangingsuitkering krijgt en daarbij te veel verdient als vrijwilliger, kan je een bijkomende sanctie krijgen. 

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet