Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Het boodschappenlijstje van 13 december: kreeft, witloof en frambozen

do 12 dec. - 7:35

De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groenten: De witloof-familie & knolselder

Belorta zet het witloof van eigen bodem in de kijker. Die wordt het hele jaar door geteeld maar is een erg populaire keuze tijdens de aankomende nieuwjaarsperiode. En er is meer dan het klassieke witloof. Belorta tipt het roodlof en het mini-witloof. Die zijn momenteel van goede kwaliteit en hebben een gunstige prijs.

Roodloof heeft dezelfde smaak als gewoon witloof. Het heeft alleen -zoals de naam doet vermoeden- een rood paarse kleur. Het mini-witloof zijn gepelde witloofblaadjes die je dus niet hoeft te kuisen, heel makkelijk dus. 

Knolselder staat tijdens deze periode ook héél goed qua prijs. Zo kan je meer geld spenderen aan leuke cadeautjes ;-)

Vis: Europese en Canadese kreeft

Wie van plan is om kreeft klaar te maken tijdens de eindejaarsperiode, zal het moeten doen met de Europese of Canadese soort. Onze eigen Oosterschelde kreeft mag namelijk alleen gevangen worden van april tot juni. Die regelgeving is er om het behoud van de soort te beschermen.

De Europese en Canadese kreeft verschillen van uiterlijk. De Europese kreeft is rauw veel zwarter en heeft witte oranje stippen. Na het koken worden beide kreeftsoorten rood, maar de Europese behoudt wel die typische stippen.

Beide soorten verschillen ook van prijs. De Europese kreeft is veel schaarser. Dat resulteert in een kleiner aanbod en dus hogere prijs. Ze kosten tot de helft meer dan de Canadese soort

Binnen de Canadese kreeftsoort zijn er ook nog 2 strekkingen: de hard-shell en de soft-shell. De soft-shell heeft een minder stevig pantser, is minder goed gevuld en heeft minder vlees. Dus let bij lage prijzen op of het om een soft-shell of hard-shell gaat. Want meestal ben je toch beter af met de net iets duurdere hard-shell. 

Kijk bij prijsverlagingen goed naar het soort kreeft

— Vera, vishandel Steloy

Kan een kreeft pijn voelen?

Het is een veelgestelde vraag want een kreeft wordt natuurlijk levend gekookt. Er doet zelfs de ronde dat kreeften lawaai zouden maken wanneer ze in het hete water terecht komen. "Dat moet ik ontkrachten", zegt Vera van vishandel Steloy. "Of ze pijn voelen, dat weet ik niet. Om mogelijke pijn te voorkomen koelen wij de kreeften eerst zodat ze verdoofd zijn. Maar ik kan je verzekeren dat zo'n kreeft geen geluid maakt. Hoor je toch een klein geluidje, dan is het de lucht die ontsnapt vanonder het pantser."

Volgens Vera is het belangrijk om je kreeft in één keer goed onder te dompelen in de kokende bouillon. Vanaf dan kan je pas de kooktijd beginnen tellen. Voor een kreeft van zo'n 700 gram is dat ongeveer een 12-tal minuten. Tenzij je ze erna nog wil opwarmen in de oven, dan moet je de kooktijd verkorten. Nog een tip: laat de kreeft een beetje afkoelen in de bouillon, dan neemt die de smaak nog meer op. 

Fruit: frambozen

Het zijn de laatste frambozen van eigen bodem! Weliswaar gekweekt in serres. Lekker én gezond, perfect om je eindejaarsdessert mee op te vrolijken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet