Het boodschappenlijstje van 18 oktober: Sint-Jakobsnoten, Jonagold appels en champignons

vrijdag 18 oktober 2019 - 11:14
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Vis: Sint-Jakobsnoten

Het seizoen van de verse, Franse Sint-Jakobsnootjes in de schelp is begonnen. Die hebben wel wat gemeenschappelijk met oesters en mosselen: ze worden ook ingedeeld per grootte, er is een zekere handigheid voor nodig om ze open te krijgen, net als oesters, en het seizoen loopt ook tot maart of april. "Maar er is één groot verschil", vertelt Vera van Vishandel Steloy. "Bij een Sint-Jakobsnoot ga je alleen de spier, het witte gedeelte van het vruchtje opeten. Bij een mossel laat je net dat liggen." Je kiest best voor de gedoken exemplaren. Die zijn wel iets duurder, omdat ze manueel opgedoken worden, maar bevatten geen zand.

Staat de schelp een klein beetje open? Geef er eens een tik tegen. Gaat de schelp dicht, dan is je Sint-Jakobsnoot lekker vers!

Vera van Vishandel Steloy

Groente: zoete aardappelen en champignons

Veel mensen denken dat de zoete aardappel een exotisch iets is. "Maar niets is minder waar", zegt Glenn van Belorta. "Je kan nu genieten van zoete aardappelen van eigen bodem. Een leuk en lekker alternatief voor klassieke aardappelgerechten." Hij deelt deze tips om je zoete aardappelfrietjes lekker krokant te krijgen:

  • Snijd je frietjes dun
  • Leg er niet te veel op één bakplaat
  • Gebruik avocado-olie in plaats van olijfolie

Bayram, groenten- en fruitboer op de Gentse vrijdagmarkt, raadt dan weer twee groenten aan voor het beginnend wildseizoen. "Champignons en mini-witloof! Prijs-kwaliteit op dit moment fantastisch en héél veel keuze. Cantharellen, shiitake's, berkenzwam, ..."  En wie herfst zegt, zegt natuurlijk ook noten. "De Belgische walnoten zijn gigantisch! 5 à 6 centimeter, veel smaak en makkelijk te pellen."

Fruit: Jonagold appels

Maandag 21 oktober is het 'International Apple Day'. Daarom gaat Belorta de Belgische Jonagold appels promoten bij het grote publiek. "We trekken maandag naar de pendelaars en automobilisten om hen te verrassen met een heerlijke Jonagold. Een beetje zoals de stickeractie van het Rode Kruis. Maar in plaats van een sticker te kopen, krijg je dit keer een fruitig tussendoortje!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!